Въпреки големите опити на държави да се намесят и намалят тютюнопушенето се наблюдава, че този рисков фактор продължава да ангажира повече от 30% от населението, като в България този процент също е относително много голям. Това заяви проф. Борислав Георгиев, Началник на Клиника по кардиология в Национална кардиологична болница, София.

На медийна среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето, която се проведе на 10-ти септември в НДК. „Докато виждаме успехи в контрола на артериалното налягане и на повишения холестерол, не виждаме значима динамика в намаляване на тютюнопушенето, а то е изключително важен рисков фактор не само за белодробни заболявания, но и за сърдечно-съдови, ендокринни, както и заболявания на репродуктивната система“, добави той.

Поради извънредната епидемична обстановка събитието в НДК се проведе в хибриден формат – на живо и виртуално, на два езика – български и английски, като общо се включиха над 100 участника от повече от 20 държави от 4 континента по света. Събитието се организира от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст–приоритети на съвременното здравеопазване”. Водещите специалисти от сферите на онкология, кардиология и фармакотерапия от Европа и Южна Америка разгледаха различните подходи за намаляване на вредата от тютюна, а в края на събитието отговориха на множество зададени въпроси.

По темата “Намаляване на вредата от тютюна и превенция на рака” сподели своето мнение проф. Давид Хаят. Проф. Хаят е завеждащ отделение „Медицинска онкология“ в болница „Питие-Салпетриер“ в Париж от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“, асоцииран професор в Центъра за лечение на рак „М.Д. Андерсън“ в Хюстън, Тексас, и член на борда на Американското дружество по клинична онкология. Основоположник на програма за подкрепа на болните от рак, с цел да се справят по-успешно с болестта. Създател и е първият председател на Френската федерация на медицинските онколози (FFOM) и е носител на Националния орден за високи постижения и на Ордена на Почетния легион. Основател и почетен президент на Национален раков институт, Париж, Франция.

Рискът, свързан с пушенето на цигари е 1, но спада до 0.01 при употребата на

електронни цигари и до 0.02 при IQOS“, акцентира водещият онколог проф. Хаят.

Проф. Хаят е автор на закона за въвеждане на забрана за пушене на закрити обществени места, приет от Националния парламент на Франция. Той коментира успешните практики в държавата в борбата с тютюнопушенето, като даде пример с увеличаването на цената на пакет цигари от 3 на 5 евро в рамките на по-малко от 2 години, водещо до намаляване с 1.8 млн. на пушачите във Франция. Високата цена е и причината за големия спад на броя стикове цигари, продадени във Франция – от 80 млн. годишно на 55 млн.

Незаразните болести включват рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, и др., и са причина за 71% от всички смъртни случаи в света годишно. Незаразните болести също са водеща причина за смърт в България и водят до над 100 000 починали годишно, 20 000 от които умират от рак.

„Ако разгледаме причините за развитие на рак в глобален мащаб и в България, за да разберем какво да направим с цел превенция на епидемията от незаразни болести, виждаме, че класирането по важност на причините се променя през последните 20 години. През 1990 г. високият индекс на телесна маса и диабетът са заемали 8 и 9 място, но поради епидемичното увеличаване на затлъстяването, вече са на 3 и 4 място. Това, което за мен е по-важно е, че преди 27 години пушенето е било причина №1 за смърт в света, и по последни данни, нещата остават абсолютно същите“, сподели лекторът и добави, че според данните за България през 1990 г., пушенето е било рисков фактор на първо място, а по последни данни от 2017 г., все още остава на челна позиция. По отношение на пушенето в света и в България според СЗО има и ще продължава да има в близко бъдеще 1 млрд. пушачи. Това причинява смъртта на 8 млн. души годишно, като 1.6 млн. от тях умират от рак. Проф. Хаят определи тези данни като относителен провал на политиките за контрол на тютюна.

Лекторът дефинира дефинира рака като неограничена и неконтролирана пролиферация на мутирали клетки, като тези пролиферации обикновено се дължат на излагане на канцерогенни вещества и акцентира, че ако искаме да предотвратим развитието на рак, свързан с тютюнопушене, е нужно да разберем как цигарения дим причинява рак. При горенето на тютюневи листа, се образува дим, в който са налице 6 000 различни химически вещества и фини частици. 93 от тях се смятат за вредни и потенциално вредни вещества, а 80 – за реални или потенциални канцерогени. Температурата, при която горят тютюневите листа, е причината за формирането на канцерогените в дима. При температура под 350 градуса по Целзий почти не се образуват канцерогени, като при такава температура тютюневите листа не горят, а се нагряват. Над 350 градуса листата горят и с това започва формирането на различни канцерогени, сред които бензо(а)пирен и бензо(а)антрацен.

„Важно е да знаете, че е напълно доказано без никакво съмнение, че развитието на рак винаги се свежда до връзката доза – отговор. На колкото по-голямо количество канцерогенни вещества сте изложени, толкова по-висок е рискът от развитие на рак, като това важи за всички рискови фактори, включително и употребата на червено месо или преработени местни продукти“, коментира професорът и добави, че значение има и продължителността на излагане на даден канцероген - независимо дали човек пуши 20, 30 или 40 цигари на ден, колкото по-дълго време пуши, толкова по-висок е рискът да се разболее от рак на белия дроб.

Проф. Хаят коментира, че когато не е възможно да се промени рисковото поведение, трябва да се опита намаляването на риска от това поведение. Намаляването на вредата би било най-успешно, ако хората бъдат убедени да прекратят тютюнопушенето, но много хора изпитват затруднения да спрат изцяло и отправи въпрос към аудитория дали е възможно иновациите, свързани с по-малко вредни алтернативи, да имат своята роля за намаляването на вредата от тютюна. Лекторът представи двете иновации от последните години – електронните цигари и устройствата с нагряване без горене.

Неотдавна в САЩ издадоха разрешение за предлагане на системата с нагряване на тютюн IQOS като „тютюнево изделие с модифициран риск“. За да се получи такова разрешение по процедура, наречена MRTPA (заявление за тютюнево изделие с модифициран риск), трябва да се докаже, че издаването му насърчава общественото здрави и носи ползи на обществото като цяло. FDA на САЩ провеждат собствени проучвания, като анализират аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и установяват по-малък брой токсични химикали от тютюневия дим и че много от идентифицираните токсини са в по-ниски концентрации от тези в цигарения дим. Установено е също, че концентрациите на никотин, които се получават при употребата на IQOS, са равни на тези при пушене на конвенционални цигари.

„Иновациите като нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, може да са по-малко вредна алтернатива. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене“, сподели в заключение проф. Хаят.

Д-р Ефраин Камбронеро Морага представи лекция на тема: “Намаляване на вредата от тютюна в 21-и век: как можем да спасим живот?/Ефектите от намаляване на вредата от тютюна върху раковите заболявания”. Д-р Камбронеро е водещ специалист по медицинска онкология в Онкологичния център на Коста Рика. Завършил е медицина в Училището по медицина към Университета на Коста Рика. През 1990 г. придобива ECFMG сертификат. Специализира онкологична хирургия с по-тясна специализация при рак на гърдата и рак на храносмилателния тракт в Университета на Чикаго, а по-късно и онкологична хирургия при рак на глава и шия в Университета на Маями. Интересите му в онкологията са в областта на рак на гърдата, рак на глава и шия, рак на кожата и меланома, рак на храносмилателния тракт. Работи за въвеждането на обучителни и научни програми Онкологичния център на Коста Рика.

„Стратегията за намаляване на вредата чрез бездимните продукти може да помогне да се спаси живота на пристрастените пушачи“, коментира водещият онколог на Коста Рика.

Д-р Камбронеро също изнесе статистика, сочеща, че в света има 1.3 млрд. потребители на тютюн, като 80% от тях са в държави с ниски или средни доходи. Тютюнът води до 8 млн. смъртни случаи в световен мащаб. Според данни на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ над 8 млн. души ще умрат от заболявания, свързани с тютюна до 2030 г. Най-висок процент на тютюнопушене се отчита в страните от Източна Европа и Южна Азия.

„Много от нас вярват, че в областта на тютюна трябва да бъдат приложени по-прагматични подходи за намаляване на заболяванията, свързани с тютюн. Подходът за намаляване на вредата от тютюна има потенциал да помогне и да донесе ползи за общественото здраве на ниво население, като част от широкообхватен план за борба с употребата на тютюн, който предвижда алтернативните продукти за намаляване на вредата, предлагани на пазара, да бъдат регулирани и контролирани“, коментира лекторът. Макар че концепцията за намаляване на вредата е доказано ефективна за превенция на ХИВ и хепатит, някои хора изтъкват аргументи срещу намаляването на вредата от тютюна. Д-р Камбронеро посочи някои от тях:

  • Намаляването на вредата от тютюна насърчава употребата на никотин, което увеличава никотиновата зависимост и употребата на тютюневи изделия
  • Не е доказана дългосрочна безопасност – някои продукти с тютюн или само с никотин не са изследвани достатъчно, за да се твърди, че са напълно безопасни. На този етап е доказано намалено излагане на по-малък брой токсични и канцерогенни вещества при продукти като електронните цигари и изделията с нагряване без горене като IQOS и Glo.
  • Не е ясно доколко са ефективни за намаляване или спиране на пушенето
  • Ефект на трамплина към тютюнопушенето – възможно е подходът на намаляване на вредата да послужи като трамплин и да накара младежите и непушачите да ползват конвенционални тютюневи изделия.

„Няма безопасна степен на излагане и когато институция като FDA на САЩ издава разрешение за продажба на тютюневи изделия с намален риск, това не означава, че тя одобрява продукта като по-здравословна или безопасна алтернатива. Не трябва да забравяме, че никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат“, сподели д-р Камбронеро и добави, че като здравни специалисти, лекарите трябва да направят всичко по силите си децата, подрастващите и пълнолетните непушачи да не започват да пушат и да помогнат на настоящите пушачи да откажат цигарите.

Проф. Георги Момеков изнесе лекция на тема: “Научен подход за намаляване на вредата от тютюна и резултатите до днес”. Проф. Момеков д.ф. е председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на Медицински университет София. Има магистърска степен по фармация от 1998 г., а през 2003 г. придобива специалност по клинична фармация (ФФ, МУ-София). През 2019 г. защитава дисертационен труд за придобиване на научна степен „Доктор на науките“. Проучванията му са в областта на онкофармакологията, експерименталната химиотерапия, фито- и етно-фармакологията и лекарствените взаимодействия. Автор е над 150 публикации в научни списания.

Биомаркерите по отношение на белодробната и сърдечно-съдова функция на преминалите на бездимни устройства , се променят в посока на спрелите цигарите, акцентира проф. Момеков.

Горенето на тютюна е основната причина за отделянето на токсични вещества, една цигара представлява малък химичен реактор. Това заяви по време на медийната среща проф. Георги Момеков. „Когато пушим цигара, температурата достига високи градуси и това позволява пиролиза, кондензация и други химични процеси, които водят до множество артефакти, неприсъстващи в самото тютюнево растение“, посочи фармакологът и добави, че въглеродният оксид блокира възможността на хемоглобина да предава кислород. Азотните оксиди, също маркер на горенето, се превръщат в азотсъдържащи киселини – това са само част от вредните ефекти вследствие на горенето.

„Никотинът е причината хората да изпитват удоволствие, действа на ключови структури в централната нервна система, които имат отношение към т.нар. система на възнаграждаването и реално това изгражда зависимостта към тютюн“, изтъква проф. Момеков.

Лекторът коментира, че основен подход за намаляване на вредата е да се доставя никотин чрез нагряване на тютюна без да има горене. Така се избягват високите температури, които нарастват с всяко дърпане на цигарата. Системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса и при всяко дръпване се вкарва студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл.

Председателят на Българското научно дружество по фармация също коментира и скорошното решение на FDA, с което агенцията потвърди, че IQOS излага потребителите си на по-малко токсични вещества в сравнение с цигарите и сподели, че когато се направят проучвания при пациенти по отношение на белодробна и сърдечно-съдова функция, маркерите се променят в тогава, когато са спрени цигарите. „Изключително важно е, че тези данни са потвърдени от независими изследвания, които не са спонсорирани от индустрията“, добави той.

Д-р Рада Прокопова сподели своето мнение по темата: “Подход за намаляване на вредата от тютюна: Данни от кардиологичната практика”. През 2003 г. д-р Прокопова придобива специалност “Вътрешни болести”, а по-късно и специалност „кардиология“. От 2000 г. до сега работи в УМБАЛ "Света Анна", София, като от 2014 г. е началник на отделението по кардиология към клиниката по вътрешни болести. Членува в Дружество на кардиолозите в България, в секция “Биомедицинско инженерство” към СУБ, Европейско дружество по кардиология; Европейско дружество по хипертония. Специални интереси в областта на хипертензиологията и сърдечната недостатъчност.

Бездимните продукти могат да намалят заболеваемостта от атеросклероза и тромбоза, веднага има ефект и при ХОББ“, каза кардиологът д-р Прокопова.

„Преминаването към устройствата с нагряване на тютюн веднага оказва влияние в подобрението на картината при ХОББ. Иначе при сърдечно-съдовите заболявания тепърва ще има да се работи, за да се намали вредността от никотина“, допълва специалистът от болница „Света Анна“.

Тя сподели, че хеморагичните мозъчни инсулти на пациенти под 40 години, които често пушат и употребяват алкохол, вече не са рядкост и стават обичайна гледка, като добави също, че пряко свързани с тютюнопушенето са над 25 болести, тясна е връзката на вредния навик и с увреждането на кръвоносните съдове. По този начин тютюнопушенето е свързано с увреда на цялото тяло.

„Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, той е коригируем рисков фактор, защото зависи от нас.“, казва д-р Прокопова и акцентира, че в своята практика лекарите ежедневно обясняват на пациенти за вредата от цигарите, които се оказват в основата на заболяванията им. Според нея, за заклетите пушачи, които не могат да се откажат, алтернатива са бездимните устройства. “Това са продукти с намален риск и с потенциал да намалят риска от развития на заболявания, свързани с пушенето, в сравнение с продължителното пушене“ , допълва д-р Прокопова, но предупреждава, че и нагреваемите изделия, и електронни цигари осигуряват никотин в нужното количество, за да се задоволи пристрастяването, водейки до пристрастяване и увреждане на съдовете.

Тя допълни, че концентрациите на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия са намалени с 95% в сравнение с цигарения дим, а концентрацията на 12 вещества в аерозола, пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания, е намалена с 93%. Това, според лекторката, би трябвало да промени картината на сърдечно- съдовите заболявания поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. По отношение на хипертонията и на сърдечната честота, причината се крие в никотина, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн има покачване на добрия холестерол след петия ден, темпът на атеросклероза намалява, оксидативният стрес – също.

Кардиологът припомня, че освен активни пушачи, важна е и групата на пасивните – тези, които поглъщат цигарения дим, докато се пуши в близост. „Толерантността може да се превърне в лош навик. Трябва ли да сме толерантни към хората, които пушат? Димът от края на цигарата, който се поглъща при пасивното пушене, съдържа 3 пъти повече въглероден оксид и от 15 до 300 пъти повече амоняк“, и акцентира, че пасивното пушене е с почти същия риск като активното. Най-голямата полза от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно, допълва специалистът, тъй като се намалява драстично концентрацията на вредните частици във въздуха.

„Цигарите явно са начин, по който много бързо си доставяме удоволствие и много хора няма да съумеят да спрат да пушат. Много е важен личният пример на тези, които не пушат и да се използват всички възможности на влияние. Да обясним на младите, че би могло да се изпита удоволствие от живота и по друг начин. Че хващането на цигарата няма да подобри тяхното състояние и това не трябва да бъде мода, която да следват“, заключи д-р Прокопова.

Петя Петрова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече