Адвокат Димова, какво представихте на форума на ОПЛ и защо избрахте тази тема?

Опитах се да обясня на лекарите кой би могъл да ги атакува и от къде, както и да ги убедя, че трябва да направят или съответно да не направят нещо. Целта ми е да развия аспектите на тяхната отговорност, като най-страшната такава е наказателната. Във връзка с казус, който наскоро приключи, при който лекар беше обвинен и осъден за това, че не е предоставил своевременна медицинска помощ според чл. 81 от Закона за здравето. Във всеки един момент, ако има такава жалба, че лекар не е предоставил нужната помощ, прокуратурата може да го използва и да го вкара в съда. В такъв случай, лекарят може да бъде осъден, лишен от права поради немарливо изпълнение на правно регламентирана норма.

Когато лекарите се сблъскат с такъв случай, как ще ги посъветвате да постъпят?

Да се консултират с адвокат възможно на най-ранен етап, за да може да се предприемат адекватни мерки. Изключително важно е лекарите да отразяват всичко в тяхната медицинска документация, за да може да се докаже пред прокурора, че е съответният медик е направил всичко възможно, за да помогне на пациента.

Тук става въпрос за много специфична материя и дори самите съдии не са запознати със спецификата на лекарската професия, с техните задължения. На тази база моят съвет е, когато лекарите бъдат потърсени от полиция или прокуратура, задължително да потърсят съдействието на адвокат, защото ако лекарят е направил някакви признания или е дал обяснения като свидетел, които са в негов ущърб, ще бъде много трудно да бъде защитен. Много често се извършват дори разпити пред съдия, които се ползват с доказателствена сила пред съда и не могат да бъдат променяни.

Как трябва да се отрази това?

На всеки един пациент трябва да се напише амбулаторен лист. Давам пример с делото, за което говорих по-рано. През цялто време в досъдебното производство, общопрактикуващият лекар защитаваше тезата, че не е знаел за извършените процедури върху пациента, но върховният съд открива, че такава процедура е отразена в издадено медицинско за работа. Затова подчертавам, че лекарят трябва да отразява всичко, което върши по време на преглед.

Още интересни статии за общопрактикуващи лекари Ви очакват в сп. “Фамилна медицина” и в страница Обща медицина на Medical News.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече