В края на миналата седмица в РИУ Правец се проведе XIV Национална конференция по болнична фармация. Форумът бе присъствен и се спазиха всички противоепидемични мерки, увериха организаторите на събитието.

Конференцията започна с мастър-клас, в рамките на който се коментираха теми като: Антимикробна резистентност – глобална заплаха. Национални планове, препоръки и насоки на СЗО; Антибиотична употреба и лекарствена резистентност на клинично значими бактерии в болниците; Подходи в превенцията и контрола на инфекциите за ограничаване разпространението на антибиотичната резистентност; Нежелани лекарствени реакции и нежелани лекарствени взаимодействия при антибиотиците и др.

Повече за събитието – от магистър-фармацевт Велина Григорова, председател на болничните фармацевти:

Маг.-фармацевт Григорова, проведохте XIV Национална конференция по болнична фармация. Бихте ли очертали по-актуалните теми, които дискутирахте в рамките на събитието?

Преди всичко се радвам, че се проведе тази конференция, тъй като Управителният съвет до последния момент не знаехме дали ще имаме възможността да я проведем. Датите на нашата конференция се определят в началото на годината и всъщност датата на тази конференция беше определена преди да започне COVID-кризата. До последно не знаехме дали ще проведем събитието, но слава Богу конференцията се проведе, като спазвахме всички противоепидемични мерки – разстоянието между местата в залата, изпозването на дезифектанти, задължително използване на маски, дезинфекция на всички повърхности и пр., така че от тази гледна точка, спазвахме всички противоепидемични изисквания, спуснати от Министерството на здравеопазването.

Темите, които разгледахме, имайки предвид обстатановката в страната и света, нямаше как да пропуснем темата за пандемията. Единият ни ден – петък, беше посветен почти изцяло на темата COVID, като имаше различни аспекти, които разглеждахме – както нови терапевтични решения, които могат да се предложат; мерки, които биха спомогнали за справяне с пандемията и др. Последният ден от събитието ни – неделя, също бе посветен на темата. Проведе се кръгла маса, на която всеки от колегите имаше възможност да сподели своя опит, да обменим добри практики, а и да се поучим от лошите такива. В кръглата маса взеха участие и колеги от Северна Македония и от Гърция – виртуално. Те също споделиха техния опит. Бих казала, че беше интересно и успяхме да си вземем поуки.

Мисля, че при тази втора вълна, която сега се задава, ще бъдем доста по-подготвени отколкото бяхме при първата, която ни изненада много. Видяхме устойчивостта на здравната система и разбрахме, че можем да се справим, но това ни костваше много.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече