Това коментира доц. Николай Николов, началник Клиника по ревматология към УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен който бе един от участниците в Националната конференция по ревматология. Както ви информирахме, събитието се проведе от 15 до 18 октомври в Правец.

Какво разказа специалистът в интервю пред нас:

Доц. Николов Вие изнесохте лекция за остеоартроза/остеоартрит. Възможна ли е профилактиката?

В България е прието на артрозната болест да се казва остеоартроза, като се изтъква дегенеративната компонента. В целият западен свят диагнозата е остеоартрит и се изтъква вторичното възпаление след напредване на дегенеративния процес.

Тезата в моята лекция беше, че до сега нашето поведение бе да чакаме хората да ги заболят ставите и тогава да запонем да ги лекуваме.

Цялата съвременна медицина в насоката на остеоартрозата е насочена в този аспект – лечение на болката и късните последици.

Остеопорозата и остеоартрозата са двете големи дегенеративни заболявания. Остеопорозата я търсим в ранен стадий и я профилактираме с вит Д, храна, започваме ранно лечение, за да не стигаме до тежки стойности на T-score на остеопорозата. За остеоартрозата това не е така, чакаме хората да ги заболи. В действителност това е най-разпространеното заболяване в света. Реално всеки има някаква форма на артроза, по-често е без клинична изява.

Всеки ли трябва да се профилактира в такъв случай?

Не, и това беше тезата ми. Има хора, които имат носителство на ген, защото ранната артроза се предава генетично. Тогава трябва да търсим активно, защото обикновено ние познаваме и родителите на нашите пациенти. Това са едни специфични шипчета, като възли по ръцете. Обикновено жените страдат повече от това заболяване. До ранната критическа възраст ги пазят женските хормони, след това започват всички болести, които носят в генома да се проявяват, включително и артрозата. Тогава започват да болят пръстите на ръцете, образуват се кокалчета.

Идеята е да се започне ранна профилактика. Има препарати, които спират деструкцията на хрущяла, на колагена и възстановяват хрущяла с цел по-добър живот в бъдеще.

СЗО е припознала остеоартрозата като една от най-честите причини за нетрудоспособност в световен мащаб. Например цената за лечение на артрозната болест в САЩ е 30 пъти по-висока, отколкото цената за лечение на ревматоиден артрит, въпреки скъпите биологични лекарства. Това е социален и икономически феномен, от една страна. От друга е сериозен здравословен проблем, защото остеопорозата води до счупвания, води до износване на ставите и смяната им, тежки операции и т.н.

Фирмите разработиха и работят за биологични терапии за лечение на остеоартрозата, но всичко до сега, което има е за лечение на болката. Тоест нямат по-различен ефект от един аналгетик, само, че цената е различна. Моята идея е да намерим и спрем процеса преди да се е случил. На практика, аз моите пациенти жени си ги профилактирам.

В момента има 150 вида хранителни добавки, които ги хвалят, че възстановяват хрущяла. Повечето от тях са пълен боклук. Примерно колагена, приет през устата се разтваря в стомашния сок, елементарни аминокиселини, ако си направиш една супа от ушенца и краченца, в нея има повече колаген отколкото във всички хапчета.

Хиалуроновата киселина приета през устата също няма ефект, разгражда се от стомашния сок.

От всичките добавки, които има на пазара имат доказан ефект 4 субстанции. Едното е глюкозамин сулфат в кристална форма, той е доказан лекарствен препарат и е регистриран като такъв. Това е субстанцията, която изгражда хрущяла. Вторият препарат са едни извлеци от масло на соя и авокадо. Това си микромолекули, които имат свойството да влизат в организма и да събуждат собствените клетки, които проивеждат колаген и хрущял. Препаратът е регистриран в стоматологията за лечение на болни венци, защото когато започне собствената синтеза на колаген се уплътняват и венците, възстановява и хрущяла и жените много го харесват, защото изпъва бръчките. Има доказан ефект, аз съм го видял. Хрущялът на ставите не мога да видя как се възстановява, но при мои пациенти с гингивит, месец след приема на лекарството, венците им се уплътниха, свиха се, спряха да кървят. Хиалуроновата киселина единствено има ефект, когато се вкара вътре в ставата.

Нашата клиника подготвихме още 2 презентации. Едната е за особени форми на ревматоиден артрит (РА), по-рядко срещани, но тежки форми- боласт на Стил, Сюгрен. Изнесе ги една от колежките. Вторият докад е за вторичната подагра. Тя се среща много често и няма правила за работа с нея. Някои медикаменти увеличават пикочната киселина и водят до тежки форми на подагра. Някои онкозаболявания, от високия разпад на клетки повишават пикочната киселина. Тоест какво да е нашето поведение при тези форми на подагра. Това е темата.

Действа ли конвенционалното лечение на вторичната подагра или е нещо различно?

Пак опираме до конвенционалното лечение, но тук има смисъл да се включат алкализиращи препарати. Защото при нас сме наблюдавали пациенти с много високи стойности на киселината в кръвта, които нямам никаква клинична картина. Това се води безсимптомна хиперурикемия. Имаме и пациенти с нормални или дори ниски стойности на киселината, които правят тежки подагрозни кризи. Това е свързано с кристалите, които са се отложили вътре в тъканите и ставите при промяна на pH. Като се започне алкализираща терапия pH се нормализира, вероятността за кризи намалява и се засилва излъчването на киселината. Аз не давам готови правила за лечение, защото те са стандартните. Имаме лечение на болката и лечение на болестта. По време на криза лекарствата за лечение на болестта се спират, защото те засилват кризата, независимо какви са.

Смятам, че такива теми, които са извън общия контекст на всички биологични терапии, за които се говори в момента са по-интересни.

Какво препоръчвате за алкализация на организма?

Най-лесно е сода бикарбонат, но тя има малко обратен ефект, в началото действа много бързо, но после рязко качва киселинността. Има препарати обаче, които са регистрирани. В момента на пазара има Базика и Неоралит. В Неоралит има и лакмусови лентички, с които пациентите могат да си мерят pH, могат да го контролират и да приемат дозите. Достатъчно е при такъв тип хиперурикемия, например при вземане на диуретици, да включиш алкализиращ препарат и кризите изчезват.

Трябва ли да има и хранителен режим?

Хранителният режим е задължителен. Диетата е задължителна, но да не е толкова строга. На моите пациенти съм им забранил да ядат карантия и да пият бира, 2 неща. Имам пациенти, които са вегани и имат тежки форми на подагра. Проблемът е в самите ензими, които преработват киселината. Дори и във веганската храна има пурини, които се преработват. Отделно нищо да не ядеш, само вода да пиеш, в организма постоянно се раждат и умират клетки и се преработват като пурини, като месо. Ако имаш проблема, диетата е задължителна, но не е основна.

Вие бяхте модератор и на сесията за капиляроскопия в ревматологията, кажете ни малко по този въпрос.

Капиляроскопията е много важна част от пъзела за подреждане на диагнозата и контрола на нашите заболявания. До сега малко се неглижираше като изследване, но определено е необходимо. Аз съм купил за нашата клиника, имаме вече капиляроскоп и ще подготвя екип, който добре да работи с него.

Нарушението на перифеното оросяване, на капилярните проблеми са много разнообразни и това трябва да се разпознава. Днес коментирахме за най-тежката диагноза- склеродермията, защото тя започва със синдром на Рейно, побеляване, посиняване на пръстите. Такъв синдром може да има и при други заболявания, дори и не при заболявания, а при физиологични състояния. Всички момичета в ранния пубертет зимно време има побеляват пръстите и изстиват, защото е хормонално обусловено периферното оросяване. Склероскопията в съчетание с имунологичните проби и заедно с другите изследвания ще ни даде много по-добър поглед върху диагнозата. Слага си нокътя под микроскопа и един опитен лекар го оглежда отвсякъде. Сега се прие консенсус, който е съобразен с консенсуса на Европейската лига по ревматология за работа с капиляроскопията и аз държа при нас да го има. Определено има надежда, защото колегите от Пловдив работят интензивно с него, на колегите от София им хареса идеята и те ще започнат да работят.

Ние сме 4 големи центъра където се работи ревматология реално – София, Пловдив, Варна и Плевен. По места има ревматолози, които работят добре – доболнична помощ, но все пак клиниките са най-важните.

Какво ще пожелаете на Вашите колеги?

Пожелавам им да оцелеят, защото предстои тежко време. Ние реално работим с болни хора и ако не се пазим и не оцелеем няма да има кой да лекува хората.

Бойка Тодорова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече