На 27 ноември бе поставено началото на XIV Национален конгрес по урология. Поради епидемиологичната обстановка, 60-ият юбилей на Българското урологично дружество (БУД) ще бъде отбелязан във виртуален формат.

„60 години история не са малко, имаме с какво да се похвалим. Смятам, че особено през последното десетилетие, БУД беше припознато както от Европейската асоциация по урология като един активен член, допринасящ за издигане на урологията в Европа и в световен мащаб, но също така бяхме приети и от Американската урологична асоциация. Знаете, че натрупахме много контакти с колеги от чужбина, които мисля, че са приятели на БУД“, сподели доц. Георгиев, председател на БУД.

Проф. Крис Чапъл, Председател на Европейската асоциация по урология, отправи поздравления към БУД. “Поздравления на БУД с 60-годишнината. Мисля, че всички живеем в трудно време по време на кризата с COVID-19, но се надявам скоро да успеем да посетим вашата страна. Ние силно оценяваме подкрепата на Българската асоциация по урология към нашите гайдлани, както и преводи на информация за пациенти на вашия език. Надявам се, че срещата ви ще бъде много успешна и бъдете сигурни в нашата силна подкрепа и участие в дейностите на вашето дружество. Приветствам ви на следващата среща на ЕАУ през 2021 г. в Милано от 9 до 12 юли, и вярвам, че с развитието на ваксините е много вероятно да реализираме лична среща ”.

БУД е поканено да участва в група на Европейската асоциация по урология за стандартизиране на хирургичното обучение по урология, която доц. Георгиев описа като предизвикателство, но и голямо признание за нивото, на което се намира българската урология и в тази част, в която говорим за хирургичното обучение.

проф. Жан де ла Росет, Председател на Световната асоциация по урология, също отправи поздравления към организаторите и покани всички желаещи да се присъединят към събитието следващата година през ноември в Дубай, организирано от Асоциацията.

Проф. Петър Панчев сподели с аудиторията, че е искрено вълнение да види при такива трудни условия толкова високотехнологичен конгрес и отправи благодарности към Дружеството, както и към всички уролози в България. „Гласът на българските уролози се чува в Европа, в Америка и по целия свят – това трябва да бъде гордост за всички нас, които се занимаваме с тази дисциплина“, добави той. Доц. Красимир Янев допълни, че урологията е една високотехнологична хирургична специалност, което вероятно е причината за интереса на младите специалисти към нея.

По време на събитието ще бъдат представени около 65 презентации, като един от акцентите ще бъде още тази вечер в лицето на проф. Випул Пател, основател и медицински директор на глобалния институт по роботика във Флорида, който ще сподели своя опит, свързан със новата техника за радикална простатектомия.

За БУД

Асоциацията е създадена през 1960 г. по инициатива на катедрата по Урология. Председател на Дружеството 1960-1972 е проф. д-р Антон Червенаков. На заседания дружеството са обсъждани въпроси от професионален и организационен характер, свързани със състоянието на урологичната помощ в страната. През 1972 г. за председател е избран проф. д-р Иван Викторов. През същата година проф. д-р Никола Атанасов и проф. д-р Антон Червенаков, заедно с проф. Джорджо Равазини стават учредители на Европейската асоциация по Урология в гр. Падуа, Италия. През 1974 г. се провежда Първият Конгрес по Урология в гр. София под председателството на проф. д-р Никола Атанасов. Темите на конгреса са: коралиформена литиаза, ХБН и тумори на бъбрека. Пет години по-късно се провежда и Втори Конгрес по Урология в гр. София с теми рак на пикочния мехур, уроинфекции и ХБН. На втория конгрес на БУД за председател е избран акад.д-р Николай Минков.

През 1985 по време на Третия Национален конгрес по урология, актуалните теми засягат рак на пикочния мехур, пластични операции в урологията и вария. През 1990 год. Интересът по време на поредния конгрес е насочен към спешната урология, рак на простатната жлеза и андрология. За председател тогава е избран проф. д-р Тодор Патрашков. С преизбирането на проф. Патрашков, Петият Национален конгрес остава с тематиката, свързана с обструктивни уропатии и вария, а по време на следващото събитие, актуални теми се оказват бъбречно- каменна болест, тумори на урогениталната система, ДПХ, оперативна и детска урология и бъбречни трансплантации. За председател тогава е избран проф. д-р Минко Цветков.

През 2011 г. за председател е избран проф. д-р Петър Панчев. Повече от едно десетилетие, БУД поддържа дружески отношения с Клиниката по урология в Гросхадерн – Людвиг Максимилиан Университет, Мюнхен, а по настоящем с университетските клиники в Хайлброн (проф. Расвайлер) и Лайпциг (проф. Щолценбург). През 2016 г. доц. д-р Марин Георгиев е избран за председател на БУД.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече