„Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни мерки и икономическия гнет, в момента легнал върху доста хора, чийто бизнес е затворен. Икономиката е важна, но трябва да мислим за последиците. Трябва да се поотворят мерките, но много разумно“. Това мнение изрази пред БНР фармакологът проф. Георги Момеков.

Постмаркетинговият опит за ваксините срещу коронавируса вече е огромен. Все по-ясно става, че ваксините са доста по-безопасни от коронавирусната инфекция, посочи той.

„Тези ваксини не се правят с някаква користна цел. Тези ваксини в момента са начин човечеството да се справи с този проблем“.

„Ваксинационното покритие в Европа, ако се погледне в промили, България не е в дъното на тази класация“, коментира експертът по фармакология.

Запитан трябва ли преболедувалите коронавируса да се ваксинират, проф. Момеков отбеляза, че няма контраиндикация, в клиничните проучвания е имало такава група. Сега обаче според него е важно да се покрият онези, „за които сме сигурни, че нямат имунитет“ – непреболедувалите.

Все още има неясноти относно това дали ваксинираните могат да разпространяват вируса и трябва да се изчака повече медицинска информация, стана ясно от думите на фармаколога.

Ваксините се правят по начин, който „запознава“ имунната система с т. нар. шипчест протеин, spike протеин, поясни Георги Момеков.

Може ли да се удължи периодът между двете дози на ваксината в полза на повече ваксинирани хора с първа доза, какъвто вариант се коментира в различни държави? „Това според мен би било много глупав експеримент“, заяви Георги Момеков. „Това е нов патоген. Ние не знаем нищо. Най-малкото как ще се държи, ако една ваксина се използва неправилно“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече