Това отчита кардиологът доц. д-р Иван Груев.

Доц. Груев, кога говорим за затлъстяване и къде е България в този проблем?

Проблемът е изключително голям в световен мащаб и за съжаление, все по-актуален и в нашата страна, защото проучванията показват, че процентът на затлъстяването и на наднорменото тегло нараства значимо в годините. Според данни от 2008 година в България около 50% от населението е с наднормено тегло или затлъстяване, което е един много обезпокоителен факт, още повече, че друго проучване показва, че в детската популация всяко 3-то дете на 11-годишна възраст е със затлъстяване, тоест проблемът ще се задълбочава с годините и ще води до много неблагоприятни последствия за цялото население на страната.

Какви са причините за затлъстяването?

Причините са многобройни и предимно са свързани с начина на хранене и начина на живот на съвременния човек, изключително широката употреба на храни, които са богати на сол, мазнини и концентрирани въглехидрати и бедни на фибри, на микроелементи. Заседналият начин на живот на съвременния човек, изключително ниското ниво на физическа активност, огромното количество време, което се прекарва пред монитор или телевизор, и въобще ниската двигателна култура, за съжаление, характеризират съвремието ни.

До какво води затлъстяването?

Затлъстяването има изключително неблагоприятен ефект върху всички органи и системи на човешкия организъм: повишен сърдечно-съдов риск (ССР), повишена честота на хипертонията, на диабета, на дислипидемията, които са концентрирани в така наречения метаболитен синдром; повишена честота на карциномите, особено на карцинома на дебелото черво и на гърдата при жените; повишена честота на ставни заболявания поради наднорменото тегло; повишена честота на белодробни заболявания и особено на синдрома на обструктивна сънна апнея – всички тези заболявания категорично са свързани със затлъстяването и с наднорменото тегло. Това води до много неблагоприятни последствия както по отношение на физиологията на съня, така и до неблагоприятни сърдечносъдови и метаболитни ефекти; тоест завърта се един порочен кръг, затлъстяването води до нарушен сън, нарушеният сън води до затлъстяване и неблагоприятни метаболитни събития. Няма орган и система, които да не са поразени от тази епидемия.

Доц. Груев, Вие говорите за бяла и кафява мастна тъкан, каква е разликата между тях?

Проблемната е бялата мастна тъкан, която е при възрастните, и която по-често е при абдоминалния и висцералния тип затлъстяване, тоест коремното затлъстяване, мастната тъкан около вътрешните органи. При нея има по-голямо количество на мазнини в клетката и по-малко количество митохондрии – това са клетки, които складират мазнини, а по-малко ги разграждат и ги използват за метаболизма.

Обратно, кафявата мастна тъкан е застъпена повече в детството и има по-различна локализация при възрастните, по-скоро в зоните около гръбначния стълб. Тя е по-активна метаболитно, при нея мастните капки са по-малки и с по-малко количество свободни мастни киселини, има много митохондрии, които помагат за по-бързото изразходване и превръщането в енергия на тези складирани мастни киселини. Тя е метаболитно активна и не води до такива неблагоприятни ефекти, до каквито води бялата мастна тъкан, концентрирана в областта на корема и коремните органи.

Кажете ни няколко думи за метаболитния синдром и как да се лекуват пациентите с артериална хипертония (АХ).

Метаболитният синдром е една съвкупност от рискови фактори, в основата на която е затлъстяването, и то абдоминалният тип затлъстяване, водещо до синдрома на инсулинова резистентност и оттам до нарушение на въглехидратния метаболизъм, които с течение на времето прерастват в захарен диабет, повишено артериално налягане и АХ; до един неприятен липиден профил, характеризиращ се с високи стойности на триглицеридите и ниски стойности на HDL-холестерола, който е добрият холестерол, холестеролът, който предпазва от атеросклеротични усложнения.

Лечението на метаболитния синдром и на хипертонията като част от него е комплексно. На първо място трябва да обърнем внимание на правилното хранене и на правилния двигателен режим. Пациентите трябва да бъдат обучавани да се хранят правилно, по-често, с по-малки порции храна, с повече сурови зеленчуци и плодове, които в идеалния вариант трябва да се приемат 5 пъти на ден; да се намали късното вечерно хранене, да се намалят храните, богати на наситени мазнини, на захари и на сол, да се увеличи физическата активност. Желателно е поне 3 пъти седмично да се практикува една по-интензивна физическа активност и от там нататък, когато тези немедикаментозни мерки не дадат желания ефект, вече прибягваме до медикаментозното лечение на хипертонията. Основата му при пациенти с метаболитен синдром са блокери на ренин-ангиотензиновата система, които са ACE инхибитори и ARB. Много често при тези пациенти се налага комбинирано лечение и тогава на втори избор при метаболитния синдром са калциевите антагонисти, които понижават добре артериалното налягане и същевременно нямат нежелани странични метаболитни ефекти. При пациенти с наднормено тегло в някои случаи и диуретиците могат да се използват като медикамент на втори избор, защото те имат добър ефект по отношение на редукцията на излишния обем течности, на излишния Na и задръжката му, която се получава при такива пациенти. Това е другата възможна комбинация при тях.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече