бе темата на интерактивна дискусия, организирана от Българска сърдечна и съдова асоциация.

Събитието се проведе в София на 17 и 18 март под наслов: "От науката към практиката. Сърдечносъдов риск - оценка и поведение“.Сред дискутираните теми бяха оценката на риска при остър коронарен синдром; оценката на тромбемболичния риск при артериална и венозна патология - предсърдно мъждене, ПАБ, ВТЕ; оценката на сърдечносъдовия риск при мозъчно-съдова патология и още други.

Ето какво разказа пред "Здравен навигатор“ доц. Елина Трендафилова, която е председател на организационния комитет.

Доц. Трендафилова: "Нови терапии за диабет редуцират сърдечносъдовата смъртност"
Доц. Трендафилова, бихте ли коментирали научната програма и клиничните случаи, които се разгледаха на този форум?

Тази среща е замислена като интерактивна дискусия. Целта е да успеем да разгледаме какви са най-честите проблеми и кои са най-честите въпроси, които остават неясни, стъпвайки на основа на случаите с реални пациенти, които имаме. Целим да потърсим отговорите в препоръките и отделните проучвания, така че да можем да сведем науката до практически решения, които ще са полезни за нашите пациенти.

Хубавото е, че колегите могат да гласуват за вземането на решения и да кажат какво е тяхното мнение, защо биха постъпили по един или по друг начин, защото конкретният пациент винаги е по-различен от средния пациент, използван в препоръките. Винаги практиката е много по-интересна от теорията.

Обърнахте внимание на глобалния сърдечносъдов риск. Какво ново можем да кажем по темата?

Да, коментирахме основните конвенционални рискови фактори, за които всички знаем много, но въпреки това непрекъснато имаме какво ново да научим. Обсъдихме както хроничното бъбречно заболяване, така и диабета, който сам по себе си е много силен рисков фактор, и фамилната хиперхолестеролемия. Това, което стана ясно, е, че специално за захарния диабет има нови терапии, които не само са неутрални по отношение на сърдечносъдовия риск, но и имат допълнителни ползи, като редукция на сърдечносъдовата смъртност и сърдечносъдовите събития. Процентът на тази редукция е впечатляващ. Като цяло форумът е предназначен за много хора, защото касае най-разнообразни теми – остър коронарен синдром, антитромбозната терапия в целия й спектър, независимо дали става дума за антикоагуланти, за антиагреганти или за комбинацията от тях. Говорихме за сърдечносъдовия риск, за конвенционалните и неконвенционалните рискови фактори, за различни медикаменти, с които лекуваме болните. Аудиторията, към която е насочено това събитие, е много разнообразна, както са разнообразни и нашите пациенти. Необходимо е да имаме интердисциплинарен подход към тях. Затова тук се срещнаха пулмолози, ендокринолози, невролози, кардиолози, общопрактикуващи лекари, нефролози и др., така че да се обмени възможно най-много опит, за да сме максимално полезни на нашите пациенти.Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече