Учени в Уорчестър направиха пробив в тъканното инженерство

Учени от Уорчестърския политехнически институт (Worcester Polytechnic Institute - WPI) са превърнали спаначено листо във функционална сърдечна тъкан. Целта на екипа била да пресъздаде човешка органова тъкан, включително крехката съдова мрежа от кръвоносни съдове, без която тя не би могла да оцелее. Досега учените са се опитвали да принтират на 3D принтер сложната кръвоносна мрежа, но безуспешно. Този пробив би могъл да означава, че ключът се крие в деликатните съдови системи на растенията.

За да създадат сърдечна тъкан, учените от WPI запазват целулозната рамка на листото, отстранявайки растителните клетки. След това „посаждат” рамката с човешки клетки, карайки тъканта да расте в рамката. Накрая, те успяват да „напомпат” микроби и течности през вените, за да онагледят функциониращия замисъл.

Снимка: Worcester Polytechnic Institute

Поправка на щетите, създаване на заместители

Въпреки, че други учени също са успявали да създадат малки изкуствени мостри на човешка тъкан, тези мостри са изисквали интегриране със съществуващи кръвоносни съдове. Мащабното създаване на функционираща тъкан, която да е изпълнена с критично важните за нея кръвоносни съдове, се е оказала невъзможно.

Тъй като техниката може да помогне на хората да отглеждат пластове по-силен и по-здрав сърдечен мускул, екипът твърди, че това би могло да се използва в лечението на пациенти с инфаркт или други, чиито сърдечни мускули проявяват трудност при съкращаване. Изследователите също са експериментирали с магданоз, корените на фъстъци и сладък пелин, понеже са вярвали, че техниката би могла да използва различни видове растения за възстановяване на други видове тъкани. Например, дървените целулозни рамки един ден биха могли да помогнат във възстановяването на човешките кости.

„Имаме още много работа да свършим, но за сега това е много обнадеждаващо,” споделя Глен Гаудет (Glenn Gaudette), професор по инженерна биомедицин в WPI пред The Telegraph. “Приспособяването на изобилстващи растения, които фермерите култивират от хилядолетия, за ползата на тъканното инженерство, може да реши множество проблеми.”

Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече