Това коментираха участници в събитието. Представяме кратко интервю с председателя на ДКБ – проф. Арман Постаджиян.

От 22 до 25 март, в Банско се проведе поредното издание на Зимното училище за специализанти по кардиология. Събитието стана традиционен и очакван форум от специализантите в областта на кардиологията. Значимата научна лекционна и практическа програма превърна Зимното училище в чакано и желано за посещение професионално събитие.

По време на форума се коментираха актуални теми като: Хемодинамика на повишеното артериално налягане. Съдова ригидност; Антитромбоцитна терапия 2018; Маркери за бъбречна увреда; Място на ЯМР в диагностиката на сърдечносъдовите заболявания; Препоръки за превенция на сърдечносъдовите заболявания; Малигнени камерни тахикардии; Диабет и сърдечносъдов риск и др.

Днес ви представяме коментар на проф. А. Постаджиян, като предстои да ви запознаем с още детайли и гледни точки от форума.

Проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България

Проф. Постаджиян, бихте ли разказали на какво точно се спряхте в изнесената от Вас лекция пред аудиторията на Зимното училище по кардиология?

Стана въпрос за първия стейтмънт на Европейското кардиологично дружество, който е изнесен в контекста на двойната антиагрегантна терапия. Знаете, че ацетилсалициловата киселина е „златен стандарт“ при пациенти с коронарна болест, но всъщност през последните 20 години имаме множество проучвания, че добавката на В2Y12 рецепторни блокери към ацетилсалициловата киселина, подобряват клиничния изход на пациентите. В този документ са разгледани стратегиите при пациенти с остър коронарен синдром, стабилна коронарна болест; какво да стане, ако искаме да ескалираме или деескалираме терапията; какво да направим например, когато пациентът има страничен ефект като кървене, да речем; какво да правим, ако пациентът по някаква причина има нужда от антикоагулантна терапия и как да я направим. Може да се каже, че като цяло на това акцентирах в презентацията ми, като важното е да използваме едни рискови скорове, които наистина да ни покажат кои са пациентите, при които имаме хеморагичен риск, за да намалим продължителността при тях; и такива скорове, които ни показват кои са пациентите с висок исхемичен риск, при които можем да си позволим за един по-дълъг период от време да назначаваме антиагрергантна терапия.

Какво ще кажете относно провеждането на самото събитие?

Това е традиционна проява, която върви добре. Имаме малко над 200 участници в Зимното училище, около 30-35 лектори от различни кардиологични центрове в страната. Събитието наистина се утвърди и е търсено. По-младите колеги намират логика да присъстват на него, а нас това ни мотивира да представяме нови данни и чисто практическия аспект – какво да се прави.

За пръв път с излъчвания се включват и от Мейо клиник.

Знаете, че по правило Мейо клиник има много добри обучителни модули и в кафе-паузите представихме едни въпроси, на базата на пациентски случаи и мисля, че това е добра форма на разчупване на чисто теоретичната постановка. Колегите успяват по този начин да видят и нещо друго, правено на друго място.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече