Данните бяха изнесени от доц. Михаил Околийски. Заболяването засяга 1% от населението на земята, около 50 милиона души по света, а за България - около 70 000.
Според управляващия офиса на Световната здравна организация у нас, заболеваемостта от епилепсия е най-висока в детска възраст, в същото време достъпът до лечение е затруднен. Подкрепата за семействата е минимална, подчерта доцент Околийски. Това бе коментирано по врем на провелата се кръгла маса.
Да дадем шанс на децата с епилепсия да се развиват нормално в нашата България. За това призова Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Изключително важно е заболяването да се познава, смята тя.
Според проф. д-р Иван Литвиненко лекуващите се от епилепсия са около 20 000. Между 120-140 на 100 000 са новите случаи в детска възраст, по негови данни. Това, което трябва да се знае от родителите, е да наблюдават внимателно пристъпите на детето си, за да го опишат точно на лекаря, за да се определи състоянието. Професор д-р Литвиненко съветва в ерата на технологиите да се снимат пристъпите и дори да се направят кратки клипчета с телефон, които после да се представят на медика.
Това, за което настояват лекари и родители е държавата да поеме снабдяването на пациентите с отсъстващи от България медикаменти с доказан терапевтичен ефект. Освен това трябва да се осигурят и средства за финансиране на метода дълбока мозъчна стимулация на хора с резистентна епилепсия. Специалистите настояват и за закупуване и предоставяне на апарат за видео ЕЕГ мониториране на деца с вродени малформации на нервната система и епилепсия.
На годишната си среща за 2015 година изпълнителният съвет на Световната здравна организация одобри единодушно резолюция за епилепсията, която ще бъде представена на общото събрание на СЗО през май тази година.
Резолюцията призовава държавите членки на СЗО да приоритизират грижите за хората с епилепсия по координиран начин в целия свят. Документът поставя еднакъв акцент, както на медицинските грижи, така и на социалните аспекти на заболяването и оценява значението на всички заинтересовани страни в процеса, включително хората с епилепсия и техните близки.
Резолюцията също така отправя искане към Секретариата на СЗО да започне работа по рамкова програма, която ще включи изготвяне на технически документи за подпомагане на държавите членки, особено тези с ниски доходи, при извършване на дейностите, посочени в резолюцията.
Снимки: Здравен навигатор
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече