бе темата на националната среща на невролозите, която се състоя в Пловдив на 10-12 март 2017 г.

Тя се организира от Българското дружество по главоболие и болка. По време на форума презентации изнесе акад. Иван Миланов, чиято цел е да възобнови добрите практики на кабинетите по болка в България. Специален гост беше и проф. Антоначи от Италия, който представи собствения си опит пред българските колеги.

Ето какво сподели акад. Миланов пред “Здравен навигатор"

Акад. Миланов: "Един от най-честите проблеми на пациентите е главоболието“
Академик
Миланов, провеждате конференция, посветена на болката и главоболието. Има ли нова концепция за проблема?

Да започнем с това, че Българското дружество по главоболие и болка през последните години беше поизоставило дейността си. Преди години създадохме първите кабинети по болка в България и качихме информацията за дейността им в интернет, за да могат пациентите да се ориентират къде да отидат, за да получат качествена помощ. Изминаха десетина години и в тези кабинети настъпиха промени, с които беше необходимо да се съобразим, като възобновим активностите си, защото главоболието е важен проблем, както и болката, която е изключително актуален проблем. Например, ако човек попадне в един неврологчен кабинет, ще види, че там огромна част от пациентите са с болки в гърба, а другата основна част са с главоболие. Да,това е един много актуален проблем, който, за съжаление, в България все още не е получил необходимото си качествено лечение и диагностика.


От ляво надясно: акад. Миланов и проф. Антоначи


От опита на професор Антоначи се разбра, че и в Италия нещата не стоят различно. Там само 1% от болните с мигрена имат назначено правилно лечение. Процентът в България е същият. Много важно е да се знае, че ако пациентът не се лекува с правилните лекарства, които са предназначени само за мигрена, а пие обикновените обезболяващи, това води до влошаване на неговото състояние и усложнение на мигрената. А това от своя страна води и до влизането в едно състояние, наречено хронично ежедневно главоболие, което много трудно се лекува. И оттам се получава нещо много неприятно. Въпросът е изключително важен и аз съм много приятно изненадан, че на колегите им хареса обмяната на опит, а и имаше представяне на много пациентски случаи, които се разискваха.Явно ще успеем да възстановим интереса сред невролозите, за да може да се подобри лечението на това състояние. Сред другите видове главоболие, които се обсъждаха, беше тензионно главоболие, което е изключително често срещан проблем, особено в едно динамично общество, като нашето. Там нещата с лечението са по-ясни, но пък по-трудни от гледна точка на диагностиката. Ето защо правим един update на нашите познания. Радвам се, че при нас е проф. Антоначи, който даде конкретни примери от практиката си. Той е добре известен на българската неврологична общност, беше президент доскоро на Европейското дружество по неврология. Професорът е изключителен специалист и води един от най-големите центрове по главоболие в Италия, който е и един от най-известните в света. Изобщо, надявам се, че това ще бъде началото от една поредица от събития, за да можем да възобновим тези неврологични кабинети за лечение на главоболие.Обикновено, когато човек има главоболие, попада в грижите на личния лекар, който най-често му предписва общо болкоуспокояващо…

Част от темата е и обучението на личните лекари. Те трябва да изпращат пациента на невролог. Главоболието не е толкова лесна диагноза, понякога дори за самите невролози

Какво е посланието Ви към Вашите колеги?

Призовавам ги да започнат да обръщат сериозно внимание на един от най-честите проблеми на пациентите, именно главоболието, защото това е важно за качеството на живот на хората.

Очаквайте коментари и от другите участници в събитието.

Снимки: "Здравен навигатор"

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече