Коментира проф. Антоначи по повод лечението на пациенти с главоболие

Както вече ви информирахме, форумът се състоя в Пловдив между 10 и 12 март 2017 г. и се организира от Българското дружество по главоболие и болка.

Проф. Антоначи представи собствения си опит пред българските си колеги и наблегна на няколко основни точки.

Ето какво разказа световноизвестният специалист по главоболие и болка пред "Здравен навигатор“:

Проф. Антоначи: "В България около 700 000 души страдат от главоболие“
Презентацията си започнах с лекция относно снемането на историята на оплакването на пациента. Това, при главоболието, дава 90% шанс да се постави правилната диагноза и да се избегнат грешките. Внимателното събиране на данните пред самия пациент е изключително важно за намирането на причините и поставянето на диагноза за първичното или вторично главоболие. Имах и още една лекция за симптома на аурата. Това е неврологичният симптом, предшестващ мигрената. Понякога се появява и заедно със самата мигрена. Има няколко вариации на мигрената, съпътствани с т.нар. аура. Един невролог трябва да може да разпознае кога аурата е значителна част от мигрената и кога се проявява самостоятелно и не е съпътствана от мигрена. Трябва да може да постави правилна диагноза, за да се разбере дали тази аура не е епилептично зрително смущение или транзиторна исхемична атака (TIA). Представих още и опит при предозирането и злоупотребата с медикаменти при лечението на главоболие. Това се случва при много пациенти и има все повече и повече такива случаи. Причините тук са две: едната е неправилно предписано лекарство от лекаря, другата е самолечението с лекарства от самия пациент. Друга лекция, която изнесох, постави въпроса за лечението с антидепресанти. Трябва да се знае, че те не влияят само върху депресивното състояние на един пациент, но могат да помогнат и по отношение на намаляването на болката в други случаи. Според нови изследвания някои SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitor), които са антидепресанти от ново поколение, могат да действат на нивата на серотонина, а това работи в посока лечение както на мигрена, така и на главоболие, предизвикано от напрежение, нервност и стрес. Представих и материали относно ръководството за лечение и диагностициране, защото трябва да се спазват определени правила. Те не важат само за пациента, а са пряко свързани и с властите, защото не можем да използваме лекарство, което не е одобрено. Разгледахме и случаи на повишено кръвно налягане в главата и депресии, причиняващи главоболие. Това са трудни случаи за един невролог.

Проф. Антоначи, какво е важно българските Ви колеги да знаят? Какво е посланието Ви към тях?

Знаем, че около 50% от пациентите се самолекуват. Правят се и грешки от личните лекари, има грешки, правени и от невролозите по време на оценката за причините за едно главоболие. Затова тази среща е много важна. Обучението в университета, което получава студентът, по отношение на главоболието, е недостатъчно. Трябва да знаем, че 10% от населението на дадена държава страда от главоболие. Това означава, че във вашата страна около 700 000 човека са мъчени от мигрена, а това е много. Ако тези пациенти получат добро лечение на заболяването си, това ще говори за добро ниво на здравеопазване в тази страна.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече