Учени откриха защо неправилният хранителен режим повишава риска за детето впоследствие.

Учени откриха защо неправилният хранителен режим по време на бременността увеличава риска от развитие на диабет при детето в по-напреднала възраст. Небалансираното хранене на майката води до "заглушаване“ на ген, който е свързан с производството на инсулин при детето.


Становището е, че генът Hnf4a играе роля в развитието на панкреаса и производството на инсулин.


На експериментално ниво при дефицитно на протеини хранене се установяват високи нива на диабет тип 2 в поколението, отчита д-р Сюзън Озан от Университета в Кеймбридж.


Смята се, че генът Hnf4a се "заглушава“ с възрастта и това е свързано с храненето на бременната.


Тепърва обаче ще се правят допълнителни изследвания, за да се прецени дали храните с високо съдържание на мазнини или други небалансирани режими имат сходни последици, казват от екипа. Изследователите се концентрират върху епигенетичните механизми, които направляват поведението на гените. Според други проучвания, промените се предават на следващите поколения без изменения на ДНК.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече