Напредъкът на България в осигуряването на достъп до лечение на болните от хемофилия е значителен през последните 5-6 години.

Страната ни може да служи за добър пример на много други държави. Това заяви председателят на Световната федерация по хемофилия Марк Скинър.


Той беше в България на Първата регионална среща по хемофилия за страните от Балканския регион, която се проведе в София. Форумът бе организиран по инициатива на федерацията в сътрудничество с Европейския хемофилен консорциум и Българското дружество по хемофилия.


В работата му взеха участие представители на пациентски организации на хемофилици от 10 държави от Балканския регион. Сред категоричните успехи на страната ни е създаването на 5 големи центъра за обслужване на пациенти хемофилици, всичките базирани в университетски болници – 2 в София и по един в Пловдив, Варна и Плевен.


Според проф. Лисичков в тях се осъществява пълноценно съвременно лечение и постоянно наблюдение на близо 700-те болни с двата типа на болестта – A и B, сред които и 120 деца до 18-годишна възраст. Според хематолога сега непосредствената цел трябва да бъде достигането на оптимални нива на снабденост с основните групи медикаменти за лечение на хемофилия.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече