Данните бяха оповестени от д-р Развигор Дърленски от "Токуда".

Поне 70 000 българи страдат от псориазис, като и в световен мащаб данните сочат, че между 1 и 3 на сто от популацията е засегната от заболяването. Това обяви д-р Развигор Дърленски, дерматолог в болница "Токуда". Д-р Дърленски напомни, че в страната ни няма регистър на тези болни. Според наблюденията на лекарите около 20 на сто от тях са деца.


Честотата на заболяването се увеличава от eкватора към полюсите, каза още д-р Дърленски. По-големият брой болни се обяснява с липсата на достатъчно слънце в държавите, близки до полюсите.

Д-р Р. Дърленски по време лекцията, която изнесе за проблема с псориазиса


Псориазисът не е типично автоимунно заболяване, но се медиира от имунната система, обясни лекарят. То не е заразно и не се предава от човек на човек.


Болните от псориазис все още изпитват липса на толерантност в обществото заради заболяването си. Болестта може да се появи в резултат на генетична предразположеност, на стрес, на дихателни инфекции, на варицела, приемане на хормони, в резултат на различни медикаменти, травма с нарушаване на целостта на кожата, слънчево изгаряне.


В България се наблюдава увеличаване на случаите на псориазис в резултат на използване на кортикостероидни медикаменти, посочи д-р Дърленски.

Ива Димитрова (вляво) и Женя Цановска - зам.-председател и председател на Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения също се включиха в дебатите по проблема.

Презентация по темата на д-р Р. Дърленски.

Колко разпространен е псориазисът?

Какво предизвиква псориазис?

Какви са рисковете?

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече