Бе извършена от немски специалист в областта на дерматологията в Стара Загора.

Това се случи непосредствено преди старта на V-та Регионална конференция по дерматология и венерология на Югоизточния клон на Българското Дерматологично Дружество с международно участие, която се проведе в Стара Загора.


Форумът се проведе от 20 до 22 септември 2013 г. в конферентната зала на Регионална библиотека, Стара Загора.


В програмата бяха включени лекции на водещи български и чуждестранни учени, дискусии по актуални за българската дерматология теми и разнообразна социална програма.


Представяме ви коментар на проф. Кол, който извърши интервенцията, съвместно с двама свои асистенти и българския специалист по дерматология доц. д-р Евгения Христакиева.

Проф. д-р Петер Кол, Университетска клиника на Медицинския университет в Берлин

Проф. Кол, какъв бе поводът да пристигнете в България?

С колегите Кимба и Саяц се включихме в петата регионална конференция по дерматология и венерология на Югоизточния клон на Българското Дерматологично Дружество, която се проведе в Стара Загора.

Извършихте уникална за страната ни интервенция в областта на дерматологията.

Ние пристигнахме един ден преди стартирането на конференцията, за да извършим една по-специфична за България операция, заедно с доц. Христакиева от Стара Загора. Партньорството между нас съществува от 7 години, като говорим преди всичко за областта на дерматологичната хирургия.
Този път с екипа извършихме операция на акне-инверза. Това е трудно лечимо заболяване, което води до промени в тъканите и в България няма опит при оперативното му лечение. Заболяването е свързано със значителна психологична травма при пациентите и хронични абцеси в зоните с потни и мастни жлези.
За разлика от България, в Германия в областта на дерматологията работят преимуществено хирурзи. Хубавото е, че доц. Христакиева е амбицирана да създаде екип, който да се занимава с дерматологична хирургия и с такива по-комплицирани случаи.

Какъв съвет бихте отправили към колегите си в България?

Дерматологичната хирургия е поле, изискващо немалко опит. Знанията трябва да се трупат постоянно и се надявам в бъдеще да имаме възможност да споделяме опит и с други колеги от България, освен доц. Христакиева, която е специализирала дерматология в нашата клиника.

Как виждате бъдещето на дерматологията?

Специалността е с голям потенциал. Други области, освен дерматологичната хирургия, които имат сериозен потенциал са общата хирургия и пластичната хирургия. Специалистите, които са ангажирани в тези две области обаче нямат толкова задълбочени познания като тези, които се занимават с кожни болести и кожни тумори по отношение на човешката кожа. Затова бих казал, че дерматологичната хирургия е сравнително нова област, особено за специалистите в областта на дерматологията в България.


Петър Колчев, издател

Проф. Кол, заедно с двамата си асистенти и доц. д-р Евгения Христакиева от Стара Загора.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече