Споделя доц. Георги Чернев, основател на първата специализирана клиника по онкодерматология "Онкодерма" в София.

Доцент Чернев, наскоро открихте нова клиника по дерматология и хирургия в сърцето на столицата. Работите и в Правителствена болница. Как минава работния ви ден? Доволен ли сте от завръщането си в България след 14 години в Германия?

Работният ден е разделен на две, но работните ми места не се припокриват като естество на работа. По-тежките случаи, с необходимост от провеждане на допълнителни дерматохирургични манипулации или обширна диагностика (при проблемни и неясни кожни заболявания) се поемат от клиника "Онкодерма", докато по-леките случаи са в Правителствена болница.
Надяваме да разширяваме постепенно дейността си в различни посоки. Не е важно количеството, а качеството.
Относно завръщането си у нас съм доволен. Всяко начало е трудно, но задоволството от евентуален успех би следвало да е по-голямо. Все пак съм на родна земя. Тук съм роден, българин съм.

Разкажете за дерматологична клиника "Онкодерма"?

Това е първата специализирана клиника по дерматология, венерология, дерматологична онкология, дерматохирургия, естетична и козметична дерматология. Създадена е изцяло по европейски (немски) стандарт и стартира дейността си през 2011 година, като първоначално беше ситуирана в хирургичния сектор на друг медицински център. От есента на 2013-та година, клиниката се намира на "Петте кьошета", на ул. "Генерал Скобелев" 26. Основната ни дейност е фокусирана в областта на прецизната диагностика и лечение на различните видове рак на кожата.

Кожните тумори не са ли приоритет на онкологията или хирургията? Има ли бъдеще дерматохирургията и онкологията в амбулаторния сектор?

Дейността на клиниката не е фокусирана само върху дерматоонкологията и хирургия, въпреки че това е най-сериозната част от дерматологията и най-развитата част на клиничното ни звено. Потокът от пацинети включва цялата палитра на кожната патология. Целта е да се съхрани човешкия живот. Това не са решенията за стандартния до скоро дерматологичен пациент с дискомфорт при псориазис и атопичен дерматит, себорея и гъбички по ноктите, старчески брадавици и кондиломи. Това са решения, от които зависи дали и/или колко ще живеят засегнатите пациенти. А и това е новото в българската дерматология. Завземаме нови територии от онкологията и хирургията, нещо нехарактерно за стандартната рамка на българската дерматология. Тази битка започва в амбулаторния частен сектор, където и когато ръцете ти са развързани.

По думите ви изглежда, че дерматоонкологията е тежко начинание...

Редица от по-възрастните колеги непрестанно се бият в гърдите по конгресите, че лекуват псориазис и невродермит, че трябва да се отвоюват територии за дерматохирургия и дерматоонкология. А не са хващали скалпел през живота си и спират асистентите си от този род дейност. Дори им забраняват да оперират. Влизат в операционната и гледат като на кино. От време на време отговарят на въпросите на пациента, докато по-младите оперират. Което е парадокс. А отговорът ми към тях е- ами отвоювайте ги! И досега си останаха само посланията на последните 15 години, които се повтарят по конференции като развалена грамофонна плоча.
Бих се изразил така: при липса на желание за собствена активна изява в тази област и невъзможност за такъв род квалификация, поради една или друга причина, остава само едно-демагогия и празни приказки. Това не е новост, а характерна черта на старата дерматологична школа, която вече е отмряла като динамика и развитие. Защото не успя да се преориентира по западните, европейски стандарти (с малки изключения).

Как се провеждат хистопатологичните изследвания? Надеждна ли е диагностиката и в специалност хистопатологията у нас?

Хистопатогията е важна и точното стадиране на туморите е проблематично в редица наши утвърдени медицински звена, което за мое съжаление е много лошо като констатация. Не искам да навлизам в детайли, за да не обидя някого. Съществуват и други звена, които не се подпомагат, въпреки, че имат неограничени възможности и потенциал. Въпрос на лобита и политика. Важи и засяга, за съжаление редица млади и кадърни колеги, таланти...

Необходимо ли е дерматологичните пациенти да бъдат хоспитализирани. Какви са условията в нашите дерматологични клиники?

Имайки предвид, че съм отворил самостоятелна частна институция, би трябвало да е абсолютно ясно, че няма да ви препоръчам да отидете в държавната кожна клиника. Ако държите на високо ниво и особено внимание- ще го получите само и единствено в частните институции. За 90 процента от заболяванията. Само тежките форми булозни дерматози, еритродермичните псориазиси и генерализирани медикаментозни реакции и т.н,биха профитирали до известна степен от подобен род дейност и структура на клиниките. Но, тези пациенти са полиморбидни и при тях могат да бъдат викани дерматолози само консултативно или пък те да се представят ежедневно в поликлиниката. Но, в желанието си да се държат пациентите близо до нас, да не ни избягат случайно, не разбираме че си вкарваме автогол- превръщаме дерматологичните клиники в хосписи. И роптаем за повече пари! Наличието на частни центрове и болници, работещи като добре смазана машина, кара потокът от пациенти към държавните болници да се преориентира и намалее значително.
В "Онкодерма" работим в тясно сътрудничество, както с редица международни дерматохистопатологични лаборатории в Европа и САЩ, така също и с няколко специализирани реномирани Европейски центрове и Университетски клиники с международно утвърдени стандарти и авторитет при диагностиката и лечението на рака на кожата. Когато се занимаваш със сериозна медицина, е необходим постоянен контрол. Бих могъл смело да твърдя, че при трудни за диагностициране тумори, препаратите от клиниката преминават през "цедката" на германската и американската дерматохистопатологична школа. Нещо немислимо, за която и да е институция по дерматология в България като стандарт на клинично поведение в момента.
Съществува допълнителната възможност част от пациентите на "Онкодерма" с неоперабилни или метастатични форми (разсейки на туморите в други органи и/или системи на човешкия организъм) да бъдат безплатно включени в различни европейски програми за лечение на рак на кожата. Целта, разбира се е, да не се стига дотам. Затова е необходимо при всяка съмнителна кожна лезия да се провеждат профилактични прегледи при специалисти.
За условията в редица или повечето университетски клиники, за които ме попитахте, не искам да говоря и конкретизирам с примери. Съпоставими са с тези в Централна и част от Северна Африка, и Афганистан.

Клиниката ви е изключително модерна и подредена. Откъде дойде идеята? Питам това, тъй като съществуват кожни диспансери и кабинети в гаражи, трафопостове...

Клиниката е създадена по немски образец, съобразена е с немските стандарти и е планирана близо 10 години. Тогава си купих и първите хирургични инструменти. 10 години по-късно една мечта стана реалност. За гаражните кабинети-знам, че има такива. Разрешението за тяхното съществуване се дължи на стандартите на старата дерматологична школа, на нейните принципни решения, чиито резултати визирате вие индиректно с отчасти провокативните си въпроси към мен. Университетски клиники без дерматопатология и дерматологична хирургия, без конци след проведени биопсии?! Единици отговарят на условията. За да просъществуват в рамките на една проверка, се назначават колеги за по-един месец на една четвърт работно място, липсват звената дерматопатология и дерматохирургия, условията са меко казано покъртителни.

Новите медикаменти за меланома изискват и специални тестове за мутационен анализ? Провеждат ли се те у нас?

Ние извършваме безплатно тестуване при пациенти със злокачествен меланом за BRAF мутации и при позитивитет- безплатно включване на терапия с някои медикаменти.
Съществуват и други възможности за диагностика и терапия, които бих коментирал едва след проведено стадийно прецизиране при всеки един отделен пациент.

Какви манипулации се извършват в "Онкодерма"? Комуникирате ли с други медицински звена?

Голям брой амбулаторни дерматохирургични манипулации (оперативно отстраняване на меланоми, базоклетъчни карциноми и спиноклетъчни карциноми със съответното поле на оперативна сигурност; стадиране на туморите по общоприетите международни критерии; проследяване на болните с кожни тумори при и след провеждането на химиотерапия или таргетна терапия, оперативно отстраняване на кондиломи и на фиброми, диагностични биопсии от кожа и лигавици), диагностика и лечение на полово предавани болести (ДНК-диагностика за онкогенни и неонкогенни HPV папилома вируси- генотипизиране, PCR базирано типизиране на всички видове полово предавани болести: гарднерела, кандида, трихомони, сифилис, хламидия, микоплазми), диагностика и лечение на автоимунни (атопичен дерматит, псориазис вулгарис, лупус еритематодес, склеродермия, дерматомиозит), инфекциозни (гъбички по ноктите, генитални брадавици, себореен дерматит, херпес симплекс вирусни инфекции), акне и др. редки заболявания и синдроми; диагностика и лечение на всички видове алергични заболявания; тестувания на пациенти (включително и ранна диагностика при деца) със съмнение за различните видове хранителна алергия и алергия към инхалаторни алергени: полени, плесени, домашен прах, животни.
При необходимост от по тежки оперативни интервенции се преценява на място дали те да бъдат предприети в други медицински звена, където пациентите са под 24 часово наблюдение, например. За нас е важно всеки от колегите и екипа да е в състояние да определя собствените си граници и да не излага пациента на безсмислени рискове, и експерименти. При невъзможност да се извърши една или друга услуга, пациентът се насочва към звеното, където предлаганата услуга е по-комплексна и му гарантира по-добри резултати. Лично за мен това е логично и нямам вътрешни борби с едно такова решение.

.

Виляна Павлова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече