За скрининг и профилактика на кожния рак "Евромеланома 2015".

На 13 май (сряда), УМБАЛ "Александровска" отново ще бъде един от центровете за провеждане на Х-та Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "ЕВРОМЕЛАНОМА 2015". Инициативата е на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, чиято цел е да повишат вниманието на хората към проблема кожен рак, в резултат на което да се постигнат ранно диагностициране и лечение на различните му форми.
Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска" ще проведат безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на кожен рак. Граждани ще се консултират от 9.00 до 13.00 ч., в кабинети №121 и 122 на партера на клиниката, след предварително записване на тел.: 02/ 9230 454, и в ДКЦ "Александровска":
Д-р Виолета Нанкова, ДКЦ "Александровска", бул. “Георги Софийски" №1, кожен кабинет №103 , тел: 0887 444 427 от 09 до 13ч, по реда на идване на пациентите.
Д-р Петьо Брезоев, ДКЦ "Александровска", бул. “Георги Софийски" №1, кожен кабинет №104, тел: 0885 828 424, от 9 до 13 ч, без предварително записване, по реда на идване на пациентите.
Кампанията е насочена само към образувания на кожата (бенки, пигментни петна), подозрителни за кожен рак и пациенти с други кожни заболявания няма да бъдат консултирани безплатно.
Нараства интересът към профилактичните кожни прегледи, българинът все по-често посещава кабинета на дерматолога по свое желание преди да отиде в летен отпуск и още веднъж след като се завърне от почивка. Отговорните родители вече са много повече, те се обръщат значително по-често и по-редовно за профилактичен преглед към дерматолог за децата си. Тази тенденция отчетоха от Българското дерматологично дружество. 21 000 са прегледаните за изминалите 10 години само в дните, обявени за безплатни прегледи, 105 са новооткритите случаи на малигнен меланом, което означава, че имаме спасени по 10 болни всяка година, посочи д-р Петьо Брезоев, председател на Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози.
Ако преди няколко години децата бяха едва 0,8% от прегледаните, по време на последната кампания техният дял вече надхвърля 10%, подчерта проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество. По неговите думи вече е преодоляна и диспропорцията между мъжете и жените – преди мъжете са били 31%, сега техният дял е приблизително половината от търсещите преглед в рамките на "Евромеланома“. Здравната култура на българина се повишава и ние сме удовлетворени,защото нашата кампания и нашата работа като цяло допринесоха много за тази промяна, посочи още проф. Цанков.
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече