Най-често срещаният психичен проблем сред българите.

Засегнати от тях са 11,4% от населението у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес.

Над 6% от българите се измъчват от разстройства на настроението като депресии и афективни състояния. 3,3% от хората злоупотребяват с различни вещества, което също се нарежда сред сериозните психични проблеми.

Най-рисковата възраст за поява на тежки депресии е между 20 и 34 години, като по-често застигнати са жените. Дамите обаче и по-често търсят професионална помощ за проблема си, отбелязват от НЦОЗА.

Основни причини, водещи до психическите разстройства, са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености.

Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В случай, че човек ги забележи, трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог, съветват от НЦОЗА.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече