Ще се включи в кампания срещу диабета.

Утре ще се проведе символичен спринт срещу диабета, воден от най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова, с участието на децата от 119 СОУ. За втора поредна година Ивет Лалова е посланик на кампанията "Открито за диабета“, чиято цел е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването.

Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло, затова тя ще даде съвети на учениците за балансирано хранене и ежедневна физическа активност.

Събитието ще се състои на 10 ноември от 10.15 часа в 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов“, като при лоши метеорологични условия събитието ще е проведе във физкултурния салон.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над 415 млн. души, т.е. всеки 11-ти човек по-света е с диабет, но близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката показва също, че през 2015 г. на всеки 6 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450 000.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече