Това се твърди в датско проучване.

Датско проучване направено от лекари в скандинавската страна показва, че бързата загуба на тегло между 10 и 15% не се отразява добре на здравето на пациентите, съобщава medicinenet.com.

В проучването участват пациенти, които губят средно по 15 килограма за 16 седмици. Година по-късно, тези, които са успяли да запазят теглото си или са си върнали по-малко от 10 килограма от началото на проучването, започват да показват симпотоми на псориазис.

"Псориазисът е повече от обикновено състояние на кожата. Ние знаем, че теглото и псориазисът, както заедно, така и поотделно повишават риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет. Псориазисът не е просто състояние на кожата, то може да афектира върху всеки един орган“, споделя д-р Дорис Дей, дерматолог в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, САЩ.

"Когато помагам на пациентите ми да контролират своя псориазис, те губят от теглото си, защото така се чувстват по-добре и искат да положат по-големи грижи за здравето си“, добавя още д-р Дей.

В направеното проучване са взели участие 56 пациенти, като са били подложени на 64-седмична програма за загуба на тегло. Лекарите в болницата в Ню Йорк продължили да наблюдават пациентите си още 48 седмици.

В проучването са участвали хора с тегло около 105 килограма. От общо 32-мата пациенти, които са довършили проучването средната загуба на тегло е била 15 килограма за 16 седмици.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече