Форумът бе уважен от директора на Европейския Център за профилактика и контрол на болестите.

От 17 до 19 май 2017 г. в София се проведе XV Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции с над 300 участници от цялата страна – специалисти и специализиращи микробиология, вирусология, паразитология, епидемиология, имунология, ветеринарна медицина и др. Изнесени бяха над 100 научни съобщения, разпределени в 6 научни сесии и 4 постерни сесии.

На снимката: проф. д-р Тодор Кантарджиев, дир. на национелния център по заразни и паразитни болести

Това най-значимо в страната ни научно събитие през годината бе уважено лично от Директора на Европейския Център за Профилактика и Контрол на Болестите -ECDC- – д-р Андреа Аммон.

В своя доклад тя очерта значението на микробиологията за контрола на болестите в Европейския Съюз, като отдели специално внимание на показателите за лабораторен капацитет, подчертавайки, че според данните на ECDC България е на едно много добро ниво на лабораторен капацитет, сравнимо със средното за страните в Европейския съюз.

Специалистите застъпиха широката тема за все по-нарастващата лекарствена резистентност, механизмите на антимикробна устойчивост и епидемиологично типизиране, ваксинопредотвратимите болести и др.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече