Работи с намалено работно време.

От близо месец кръводарителите не могат да дадат кръв в почивните дни. Това се случва за първи път, въпреки че центърът не бива да спира работа, за да не спрат и доставките до болниците, предаде bTV.

Причината е недостиг на медицински персонал. Само в отделението по кръводаряване има липса на четирима лекари и още толкова медицински сестри. Затова и центърът не приема кръводарители в почивните дни. Не достигат 11 лекари, търсят се и 8 специализанти. Персоналът намалял последните месеци и заради ниските заплати. Директорът на центъра Николай Николов обясни, че за да се справят, лекарите дават повече дежурства. Д-р Юлия Велева, която работи от 30 години в центъра признава, че през годините е имала предложения за места с по-висока заплата и отказвала.

Според дарители най-удобните дни за даване на кръв са почивните. 24 часа в денонощието е на разположение екип, който по спешност да изпрати кръв към болниците в страната. Затова към момента проблем с доставките няма. „Организацията, която съществува и взаимоотношенията ни с Националния център са дългогодишни и много добри, заяви доц. Димитър Буланов, зам.-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

От здравното министерство съобщиха, че одит в центъра е открил нарушения.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече