Изследователи свързват психосоциалните травми с по-висок риск от лупус.

Ново проучване разширява физическите рискове за здравето, свързани с посттравматично стресово разстройство, след като установява, че състоянието може да повиши риска от лупус с почти три пъти.

Нещо повече, учените откриват, че експозицията на всяко едно травматично събитие - дори при липса на посттравматично стресово разстройство (PTSD), може да увеличи риска от лупус.

Ръководителят на изследването д-р Andrea Roberts и колеги от Харвард наскоро съобщиха резултатите от изследването си в списанието "Arthritis & Rheumatology".

PTSD е психично състояние, възникващо след травмиращо емоционално преживяване.

Според Министерството на Съединените щати около 8 милиона възрастни в САЩ имат PTSD.

Добре е известно, че PTSD може да увеличи риска от безпокойство и депресия, но все още не е ясно как PTSD може да повлияе на физическото здраве.

Новото изследване на д-р Roberts предоставя допълнителни доказателства за това влияние, след като свързва психосоциалната травма и PTSD с по-голяма вероятност от системен лупус еритематозус (SLE), което е най-честата форма на лупус.

Лупусът е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува здрави клетки и тъкани, причинявайки възпаление. При SLE могат да бъдат засегнати различни части на тялото, включително кожата, ставите, бъбреците, сърцето и мозъка.

Според Lupus Research Alliance в САЩ живеят около 1,5 милиона души, страдащи от лупус, като повече от 90 процента от случаите са на жени на възраст между 15 и 44 години.

Проучването на екипа включва данни за 54 763 жени от САЩ, всички от които са оценени за PTSD и експозиция на травма чрез използване на скала за кратък скрининг и въпросник.

Проследяването продължава над 24 години. Изследователите установяват, че жените, отговарящи на критериите за PTSD, са 2,94 пъти по-склонни да развият SLE, в сравнение с останалите, които не са преживели травма.

Според изследователите техните констатации предоставят допълнителни доказателства, че психосоциалната травма може да увеличи вероятността от автоимунно заболяване.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече