Ще се проведе за девета поредна година у нас.

Тази година изследванията за алергии ще се проведат в София, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора между 20-ти и 22-ри ноември.

Кампанията ще има три акцента: козметична безопасност, професионални и детски алергии. Фокусът е избран във връзка с честотата на различните кожни алергии у нас, стана ясно от думите на водещи специалисти дерматолози на пресконференция.

Установено е, че едва 25% от хората, получили нежелана реакция при ползване на козметично средство, се консултират с лекар, посочи доц. Жана Казанджиева (на снимката) от Кожната клиника на Александровска болница. Вместо да направят такава консултация, повечето просто подаряват неудачната покупка, отбеляза тя. В същото време е установено, че 61% от хората получават алергични реакции от козметични продукти, които остават по кожата – кремове, лосиони и т.н. На следващо място по алергени са макиажът и продуктите, с които се почиства лицето. 24% пък са алергиите на антиейдж продукти.

Като сериозни алергени бяха посочени акрилатите в изкуствените нокти в ши лаковете и гел-лаковете, които са и избрани за контактен алерген на годината през 2012 г.

Сериозни алергени са също така никелът, кобалтът, калиевият бихромат, перувианският балсам и парфюмите. На практика това са топ 5 на алергените, установени по време на предходните осем кампании у нас, при тествани 1800 души, стана ясно още от думите на доц. Казанджиева.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече