Ново изследване показва, че упражненията на ръцете може да подобрят ходенето месеци и дори години след преживян инсулт.

Изследването, което първо тества влиянието на тренировки с ръцете върху краката след инсулт, е публикувано в Journal of Neurophysiology.
Учените от Университета Виктория в Британска Колумбия, Канада, са работили с група възрастни, преживели инсулт от 7 месеца до 17 години преди провежданите тестове. Доброволците участвали в три половинчасови, умерено-интензивни тренировки на седмица за период общо от 5 седмици. Тренировките представлявали въртене на колело с ръце. Учените измерили физическите способности на участниците педи и след тренировките, ползвайки няколко стандартизирани скали и тестове за физическа функция, включващи:
• Шестминутен тест с ходене, което измерва до къде може да стигне човек за шест минути;
• Тест за ходене на 10 метра, който измерва колко бързо човек може да извърви 10 метра; и
• Тест за време на изправяне и ходене, който измерва колко време отнема на човек да се изправи от седнало положение, да извърви 10 крачки, да се обърне, да се върне и отново да седне.


Изследователите също тестват електрическата активност на мускулите и рефлекса в подбедриците и китките по време на тренировките и на тестовото ходене.
Участниците значително подобряват ходенето на всичките тестове – до 28% в теста за време на изправяне и ходене. Няколко доброволци са усетили по-малко напрежение в мускулите след завършване на изследването без да се отчита особена промяна в силата на захващане. Нервната активност нараства по време на колоезденето с ръце. По думите на учените, тренировките с ръчно колоездене активират interlimb мрежите, които спомагат за координираното и ритмично ходене. С други думи, за да подобрят функцията на гръбначния мозък за други области на тялото, нервите в ръцете активират и адаптират краката, засегнати при инсулт.
Тези резултати биха могли да имат огромно влияние върху рехабилитацията на инсултно болни, дори години след инцидента.


Източник на информацията: American Physiological Society (APS)


Превод и редакция: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече