стана ясно в доклад на годишната среща на Американската академия по дерматология, започнала на 16 февруари в Сан Диего, Калифорния.

Тъй като в последните няколко десетилетия случаите на меланома нарастват в световен мащаб, д-р Пол Гием (Paul Nghiem), специалист по Меркел-клетъчен карцином (МКК) и ръководител на катедрата по дерматология във Вашингтонския университет в Сиатъл (на малката снимка), заедно с негови колеги, очакват подобен ефект и при МКК. Изследвайки SEER-18 данните от регистъра на Националния институт по ракови заболявания в САЩ, те установяват, че случаите на МКК са се увеличили много повече, отколкото са предполагали. В изследването, публикувано също и в списанието на Американската академия по дерматология, данните сочат, че в годините между 2000 –2013, случаите на ММК са се увеличили с 95%. За сравнение, в този период с 57% повече са заболелите от меланома, а от друг вид рак на кожата – с 15%.
Меркел-клетъчният карцином е рядък вид кожен рак, който в засяга само няколко хиляди души годишно, сравнено с десетките хиляди при меланома. Той не се появява върху кожата като тъмна бенка, а като твърда подутина, която може да е червена, лилава или с телесен цвят. Тези образувания, също така, растат изключително бързо. МКК е много агресивен и често смъртоносен. Дължи се на Меркел-клетъчен полиомавирус, който е доста разпространен, често откриван в здрава кожа и на повърхности, които често се докосват, твърди д-р Гием. Болшинството хора не развиват МКК след срещата си с вируса, който не се асоциира с никакви други заболявания. Но, ако имунната система на човек не функционира добре поради напреднала възраст или други фактори, то вероятността този човек да развие МКК в следствие на вируса, е по-голяма. По тази логика застаряването на популацията в световен мащаб е критичен и логичен фактор за нарастването на случаите на МКК, тъй като заболяването се разпространява предимно сред хора в напреднала възраст, по-често при мъжете от бялата раса.


На петдневната среща на Американската академия по дерматология, която ще продължи до 20 февруари включително, ще бъдат представени над 400 сесии, доклади, дискусии, семинари и презентации, касаещи над 2000 теми в дерматологията и други направления в медицината.


Повече информация за събитието може да намерите ТУК.


Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече