Се проведе в края на миналата седмица в София.

На 16 и 17 март в Интер експо център-София се състоя XVII симпозиум на Българското глаукомно дружество. Основната тема на събитието беше „Откритоъгълна глаукома - диагностика и лечение“.

Организаторите съобщиха, че тематичните лекции и доклади се изнасят от водещи специалисти в областта от България, Гърция, Турция, Испания и Финландия.

„Основните ни цели са да съдействаме за подобряване на ранната диагностика и съответно лечението на глаукомата; да допринасяме за теоретичното и клиничното усъвършенстване на българските офталмолози в областта; да повишаваме информираността на обществото, на здравни и компетентни, държавни органи за социалната значимост на болестта, заемаща едно от първите места като причина за слепота; да подпомагаме и стимулираме младите специалисти в усъвършенстване на професионалните им умения и научни изяви у нас и в чужбина“. Това отбеляза при откриването на форума проф. Мариета Конарева-Костянева, председател на Управителния съвет на Българско глаукомно дружество.

„Тематичните лекции и доклади се изнасят от български офталмолози и чуждестранни колеги, постигнали професионални и научни достижения в областта на глаукомата“, допълни основният инициатор на събитието.

По традиция, награда „Млад учен“ бе присъдена на участници до 35 ненавършени години, с най-добре представена и оформена презентация на завършен самостоятелен труд в областта на глаукомата, представляваща научен интерес.

При откриването на форума, проф. Костянева напомни, че през тази година мотото на WGW (11-17 март 2018 г.) бе „Иди и тествай очите си за глаукома. Спаси зрението си!“.

„Организира се мащабна серия от активности, фокусирана към по-добра информираност на хората по отношение на заболяването. Основната цел е да се мотивират хората към извършването на редовни профилактични очни прегледи, с оценка на диска на зрителния нерв. Българското глаукомно дружество традиционно участва в Световната Глаукомна Седмица чрез: организиране на безплатни очни прегледи, с цел скрининг за глаукома на рискови групи от хора, ранно диагностициране и адекватно лечение на заболяването; участие в медийни изяви; провеждане на лекции пред глаукомни пациенти; водене на беседи в средства за масова информация на тема глаукома, като в този формат участват изявени български очни лекари, които осведомяват аудиторията и повишават нейната здравна култура“, допълни проф. Костянева.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече