Ще излязат на символичен протест на 28 март.

Медицинският персонал на работещите в детско и училищно здравеопазване в Община Хасково ще излезе на символичен протест на 28 март, предаде haskovo.info, позовавайки се на КНСБ. Искането на специалистите по здравни грижи е за увеличение на основната работна заплата минимум със 70 лв.

„През 2018 година с Държавния бюджет се увеличиха съществено стандартите на работещите във „Функция здравеопазване”. Финансирането на дете в детски ясли към общински детски градини се увеличи с 21% спрямо 2017 г. Финансирането на дете в общински училища се увеличи с 22.7%, а финансирането на дете в яслена група към целодневна детска градина с 14%. Община Хасково, като делегирана от държавата дейност и местна отговорност, осигурява изцяло възнагражденията на работещите в сектора“, се казва в писмото на синдикалистите.

Фонд работна заплата на медицинския персонал, работещ в яслени групи към детски градини и здравни кабинети в Община Хасково, реално е бил увеличен от държавата с около 13% (над 144 000 лв.). Независимо от същественото увеличение на стандартите, предложението на Община Хасково е за увеличение на работните заплати с 20 лв.

Към момента основната работна заплата на работещите в здравни кабинети е 585 лв., а на медицински персонал в яслени групи е 635 лв.

Съгласно действащия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”, основната работна заплата на медицинските работници в отрасъла, следва да е не по-малко от 700 лв., допълват от КНСБ.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече