Медицинските сестри ще излязат на протест.

Това каза председателят на БАПЗГ Милка Василева. „Отново ще направим нашия протест, за да покажем на обществото колко малко сме останали. Това, което се иска от нас, ние го правим по най-добрия начин. Поради факта, че сме останали прекалено малко обаче, обществото няма как да иска от нас това, което бихме дали, ако работим в пълен състав“, заяви тя.

По думите й все по-осезателно ще се чувства липсата на медицински сестри. „Тази тенденция не е от вчера, не е от днес, а е от 20 години и през тези години нищо не беше направено, за да задържим сестрите. Винаги тази професия е била недооценена, никога не е била осъзнавана нейната важност в лечебния процес и в профилактиката. Поради тази причина колегите се възползват от Директивата за свободно движение на хора и стоки и заминават. До известна степен лекарите също имат вина, защото решиха, че могат да работят без сестри, без акушерки, без медицински фелдшери особено в извънболничната помощ. В лабораториите, които вече са много, също не достига достатъчно квалифициран персонал“, поясни Милка Василева.

Тя съобщи, че масово лечебните заведения не спазват условията на Колективния трудов договор и медицинските сестри са принудени да работят на много по-ниски заплати. „Дори да са спазени нивата от Колективния трудов договор, това не е достойно заплащане. Разбира се, че при тази ситуация, колегите имат право да направят своя избор и да заминат да работят в чужбина – където са добре оценени, където получават уважение и се чувстват значително по-добре“, каза Василева.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече