Това посочва здравният министър Кирил Ананиев.

Той отговори на въпрос на депутата от Обединени патриоти Миглена Александрова, която се интересува от предприетите мерки за преодоляване на недостига на медицински специалисти в училищата у нас.

Ананиев отбелязва, че проблемът с броя на този тип кадри не засяга само здравните кабинети в училищата, а е системен за всички държави членки на ЕС. За пример здравният министър дава Франция и Германия, където също има недостиг на лекари и медицински сестри.

Той отбелязва, че рязък спад в броя на медицинските сестри у нас се наблюдава през 2000 година, когато броят им е намалял с повече от 30%. Най-малко те са били през 2002 година, като през следващите години е налице тенденцията за слабо увеличение.

„Основни причини за отрицателната динамика в броя на медицинските сестри в България в последните 17 години са ниското заплащане, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински специалисти, медиите и обществото, неудовлетворение от работа, липсата на ясно очертана пътека за кариерно развитие“, заявява министтърът на здравеопазването. Той отбелязва, че тези фактори имат силно отрицателно влияние върху избора на младите хора да придобият тази професия и са причина завършилите медицински сестри да напуснат професията.

Според Ананиев за преодоляването на тази тенденция са нужни съвместни усилия на държавните институции, работодателите, останалите медицински специалисти, медиите, обществото и други. Той посочва още, че сестрите може да бъдат мотивирани да останат у нас и в професията чрез благоприятни условия за работа и възможности за професионално развитие.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече