Това заяви националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Коментарът й пред телевизия Bulgaria on air бе по повод инцидент в столична болница, при който анестезиолог отключи агресивно поведение и размаха пистолет към своите колеги.

Тя посочи, че над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална помощ, 1/4 от тях се самолекуват, избират алтернативни методи като почивка, музика и други, а само 6% от медиците се лекуват чрез лекарства. Тоест, стигмата е и сред лекарите, отбеляза специалистът.

„Депресията е малко по-честа при лекарите, отколкото в общата популация“, заяви още проф. Миланова и посочи, че факторите за това са много. Тя изтъкна, че лекарите са силно натоварени, професията им е свързана с големи отговорности и взимане на много решения за кратко време. „Като добавим несигурността на здравната системата, въвеждането на нови технологии, всичко това е допълнителен стрес“, заяви проф. Миланова.

Тя призна, че не би се изненадала, ако все повече хора изпадат в криза. По думите й много изследвания показват, че младите лекари също са подложени на голям стрес. С около 15 до 30% е по-голяма заболеваемостта от депресия сред младите лекари, отколкото сред останалите медици, заяви още проф. Миланова.

Специалистът посъветва при подобни ситуации, особено при т. нар. синдром burnout, да се прецени до каква степен е натоварването и каква е нуждата от почивка.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече