За това предупредиха учени по време на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Според експертите, цитирани от АФП, ако тенденциите, свързани с нездравословното хранене и обездвижване сред населението продължат, през 2045 година близо 22% от хората в света ще страдат от затлъстяване. В момента този процент е 14.

Излишните килограми са свързани и със сериозни рискове за здравето, алармираха още специалистите. Един от всеки осем души се очаква да страда от диабет тип 2 – сега това съотношение е едно към 11. „Тези проблеми ще доведат и до нарастващи разходи на здравните системи на страните които ще бъдат огромни“, заяви Алън Моузес. Той подчерта, че проблемът, свързан с риска от разпространение на диабет може да бъде ограничен чрез разработването на ефективни глобални програми за намаляване на затлъстяването.

Една от най-засегнатите държави се очаква да бъде САЩ, където прогнозите са, че затлъстяването сред населението ще се увеличи от 39% през 2017 г. на 55% през 2045 г., а диабетът - от 14% до 18%. Във Великобритания процентът ще се увеличи от 32% на 48%, а честотата на диабета ще нарасне от 10,2% на 12,6%.

Проучване през 2016 г. показва, че съотношението на възрастните хора с наднормено тегло се е увеличило повече от два пъти в последните 40 години. Според него броят на хората с наднормено тегло през 2014 е бил 641 милиона.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече