Това е констатация в доклада на Комитета на съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията.

Примерите, които се дават в доклада, са от психиатричните болници в Раднево и Севлиево.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова уверява, че вече са взети мерки за отстраняване на нередностите в критикуваните от комитета институции. От думите й се разбра, че и контролът е завишен. Социалното министерство е поискало и повишаване на стандарта за издръжка в домовете с 25 на сто в следващия бюджет.

„Не във всички болнични структури условията са толкова лоши и неприемливи. Има и такива. Явно е, че членовете на Комитета за предотвратяване на изтезанията е посетил и такива места и затова и констатацията е такава. Общо може да се каже, че условията в болничните заведения не са добри“, коментира пред БНР националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова (на снимката).

По думите на проф. Миланова в България психиатричните структури обхващат 12 болници, 12 диспансера, 17 отделения към общите болници и болнични легла в петте университетски болници в страната.

Една голяма част от леглата в държавните психиатрични болници се използват като социални домове, тъй като тези пациенти престояват много продължително, подчерта обаче тя. „Пациентите в психиатричните болници или нямат близки, или близките им не желаят да ги взимат. Там има и много други социални проблеми... Съществува реална опасност от вакуум, който може да струва много повече на обществото при закриване на сегашните структури, защото докато се изградят новите структури и докато се обучи персонал, който да бъде съответен на тези потребности, ще мине доста време. Освен това самите болници представляват много важна част от лечението и престоя на хората с психични разстройства“, каза още проф. Миланова.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече