У нас събитието се отбеляза с кампанията „Да живеем заедно”.


21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. СЗО апелира, че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.

У нас вчера приключи кампанията „Да живеем заедно”, организирана от Българското дружество по деменции, Медицинският университет- София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София, която прожектира поредица от игрални и документални филми, свързани с темата.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече