Под това мото премина тазгодишната дерматологична конференция в Трявна.

От 29 ноември до 2 декември в Трявна се проведе XXI Научно-практическа конференция по дерматология и венерология на БДД-клон Плевен.

В рамките на няколко дни специалистите коментираха теми като: Здравеопазването в плевенския регион в периода на Руско-турската освободителна война; Препоручения за бъдеща деятелност към онези днешни поданици на Българското Дерматологично дружество, които вече са станали или все още се надпреварват да стават кожни и венерически доктори (адаптация по книжовни материали до 1903 г.); Възрастта – модератор на реактивността; Атопичен дерматит – предизвикателства в клиничната практика; Онихомикози; Лазерна аблация на seborrheic keratosis и „лазерна магия” при множествени verrucae plantaris и др.

Какво разказа допълнително организаторът на форума пред Здравен навигатор – проф. Димитър Господинов

Мотото тази година беше Exempla decent, което означава „опитът учи”. В Трявна се събра цветът на българската дерматология, а научната програма беше много разнообразна. Имаше сесии, посветени на най-големите дерматози, имаше една ретро-сесия, в която участниците бяха запознати със здравеопазването в плевенския регион в периода на Руско-турската освободителна война; проституцията, като определяна за социално зло в началото на миналия век; лекции, базирани на документи с историческа ценност. Имаше чуждестранни сесии, в които лекции изнесоха специалисти от Македония, Сърбия и Черна гора.

За нас беше чест да присъства нашата учителка и основател на Катедрата по дерматология и венерология в Плевен доц. Мариана Трашлиева. Благодарност изказвам и към фармацевтичната индустрия, която за поредна година подкрепи нашата конференция.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече