Това препоръчват експерти.

От Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) препоръчват да се въведе електронна рецепта до края на 2019 г. Според тях по този начин ще се оптимизират разходите за лекарства и да се подобри здравеопазването. Такива намерения бяха обявени от здравното министерство, а и самата национална здравно-информационна система по проект трябва да завърши в края на тази година, отбеляза Стоян Панчев.

Електронната рецепта ще дава възможност за навременен анализ на лекарствения пазар и проследяване на разходите в реално време, изтъкнаха още от организацията. Според техен експертен доклад „Предложение за рационална лекарствена политика“, представен в БТА, е препоръчително повишаване на процента на реимбурсация на лекарствата за сърдечносъдови заболявания, например.

В доклада се изследват разходите на НЗОК за медикаменти за четири групи заболявания (сърдечносъдови, онкологични, диабетни и ревматоидни) за периода 2014-2016 г., като се поставя акцент върху диспропорционалното им реимбурсиране. През 2016 г. над 2.5 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с оригинални лекарства, за които НЗОК е платила над 535 млн. лв. или 208 лв. на човек.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече