Така се почитат акушерките.

Бабинден е български празник, който се отбелязва на 8 януари (и на 21 януари – по стар стил). Той възниква в чест на бабата акушерка в селото. Празникът е свързан със семейните обичаи и по произход е езически. От 1951 г. той е също така е професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.

Съдържа 3 ключови елемента:

Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магико-продуциращ смисъл за здраве.

Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни. На празника не се допускат мъже, а на случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече