Това показва ново изследване.

Физически активните хора са с по-ниски нива на депресия според ново изследване, цитирано от ЮПИ, предаде БНР.

Участниците, които носели акселерометри на китките на ръцете си, за да бъде следена физическата им активност, се справили по-добре с депресията в сравнение с онези, които сами съобщили до каква степен са били физически активни.

„По-голямата физическа активност изглежда защитава срещу депресия, отбелязва ръководителката на изследването Кармел Чой от Масачузетската обща болница в Бостън. „Всяка форма на физическа активност има ефект. Изчисленията ни показват, че заменянето на седенето с 15-минутна интензивна физическа активност, като например бягане, или с едночасова умерена физическа активност е достатъчно, за да се увеличат получените с помощта на акселерометъра данни, които са свързани с понижен риск от депресия“.

„Като използвахме генетични данни, установихме, че по-голямата физическа активност може да намали риска от депресия. Да се разбере дали даден фактор е свързан с тези последствия е важно, защото искаме да инвестираме в превантивни стратегии, които действително работят“.

Участниците, които сами съобщили за извършените от тях физически упражнения, били неспособни да предотвратят появата на депресия, защото представили неверни данни за физическата си активност, а това навежда на мисълта, че не са били толкова физически активни, колкото носилите акселерометри на китките на ръцете си.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече