Тя ще се провежда под егидата на Столична община.

Започва информационна кампания за безплатни прегледи на жени за миома на матката. Тя ще се провежда под егидата на Столичната община, като в инициативата се включват три болници – АГ болниците „Св. София“, „Шейново“ и „Майчин дом“.

„За първи път трите болници се обединяваме в обща кауза и основното послание, което отправяме, е жените да бъдат информирани“, каза за „Хоризонт“ д-р Румен Велев (на снимката), изпълнителен директор на болница „Шейново“. По думите му, миомната болест е много по-често разпространена, отколкото се смята.

По-често миомната болест засяга жени над 35-годишна възраст, но вече се наблюда и при по-млади. Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се развива от мускулните клетки на маточното тяло. Все още не са изяснени точните причини за появата й, затова и лечението е разнопосочно.

Профилактиката е „златен стандарт“, но миомата доста дълго време може да протича и безсимптомно, дори до навлизането на жената в менопаузата, подчерта д-р Румен Велев. „Така че първите ориентири могат да бъдат съвсем незначителни или да липсват. Най-често симптомите на миомната болест са свързани с промени в менструалния цикъл“, допълни той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече