Това заяви д-р Пламен Радославов, зам.-председател към КНСБ.

Общинското здравеопазване се крепи на пенсионери или хора пред пенсионна възраст. Това заяви д-р Пламен Радославов (на снимката), зам.-председател на здравната федерация към КНСБ.

„Една медицинска сестра се изгражда за минимум 5 години, а един лекар – минимум 8 до 10 години, за да кажем, че са хора, които си тежат на мястото и са вече професионалисти с добро образование и добре натрупан практически опит. Огромна е празнината и като че ли не толкова финансовата част ще закрие болниците, колкото липса на кадри. Цялото здравеопазване, особено общинското, се крепи на пенсионери или хора пред пенсионна възраст. Пенсионерите, с една малка пенсия и една малка заплата, по някакъв начин скрепят положението, но един млад човек да тръгнете от 600 лв. - около 480 лв. чисти пари. Извинявайте, кой ще учи 4 години и ще вземе 500 лв.?“, коментира той пред БНР.

Д-р Радославов определи бъдещата среща на здравния министър Кирил Ананиев с медицинските сестри в Козлодуй като „гасене на пожар“. Посещението на министъра е планирано за 4 февруари, когато Ананиев смята лично да представи пред медицинските сестри параметрите на финансиране на болницата от Касата и от Министерството на здравеопазването за 2019 г.

Според Радославов заплатата на една медицинска сестра в страната трябва да бъде поне 900 лв., а на лекар – 1200-1300 лв. стартово възнаграждение. „Огромен е недостигът на медицински сестри в страната - не достигат около 30 000. Липсват още акушерки, лаборанти и лекари“, допълни той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече