От организацията внасят доклад до здравния министър.

Във връзка с предстоящото утре внасяне на доклад от министъра на здравеопазването в МС относно състоянието на психиатричните болници в България и мерките, които трябва да се предприемат, Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати отворено писмо до министър Ананиев.

БХК e ангажиран със защита правата на хората с психични болести от самото си създаване. През последните три години обаче достъпът на изследователите на организацията до лечебните заведения за психиатрична грижа е възпрепятстван. Представителите ни не получават разрешение за мониторинг и в друга група институции, управлявани от Министерството на здравеопазването – Домовете за медико-социална грижа за деца. БХК няма достъп и до никоя от алтернативните услуги в общността за деца и възрастни, които се твърди, че МЗ развива с финансиране на европейски фондове, информират от организацията.

В същото време поредица от доклади на международни организации, в това число Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания, Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание, както и Европейската психиатрична асоциация, изразяват остра загриженост за състоянието на системата за психиатрична грижа в България и липсата на ангажимент за реформи в сферата от страна на ангажираните национални институции.

В този контекст намираме подетата инициатива за реформа не само за необходима, а за неотложна, и призоваваме Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика да поемат ангажимент за спешни действия по реализацията ѝ, апелират от БХК.

Пълният текст на писмото: ТУК

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече