Това твърди А. Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

„Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма на алкохолна болест и поне една трета от мъжкото население със сигурност прекомерно пие, което ще доведе до сериозни житейски и здравословни проблеми“. Това заяви д-р Александър Канчелов (на снимката), специалист по психиатрия и лечение на зависимости пред БНТ. Коментарът му бе направен във връзка с проучване от последните дни, което показа, че българинът харчи по 400 лв. месечно за алкохол.

Канчелов допълни, че в Европа отдавна има план за проблемите, свързани с употребата с алкохола, докато у нас все още няма.

„Нашият мозък е устроен така че да търси удоволствие. Приятното и неприятното все още движат поведението, алкохолът блокира разума“, каза още д-р Канчелов. Той припомни, че пиенето на алкохол е част социалните ритуали и в малки количества има малък еуфоричен ефект. По думите му „големият проблем е „колко“ и колко „често“ - като „често“ е по-важно от самото количество, защото в националната ни традиция много хора пият всеки ден по малко и смятат, че това не е проблем. Оказва се, че е сериозен проблем, който в следващите 10-15 години ще доведе до здравословни проблеми.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече