Тя обаче трябва се започне, заяви д-р Цветеслава Гълъбова.

Това каза в студиото на БНТ специалистът (на снимката), който е директор на държавната психиатрия „Свети Иван Рилски“. „Факт, е че за първи път на това ниво ръководство на Министерството на здравеопазването публично се оповестява тежкото състояние, признава се, което наистина е първа стъпка да се осъзнае и признае проблемът, който е много сериозен“, заяви д-р Гълъбова.

„Процесът трябва да бъде управляван от някого, трябва да има някакво управително тяло с хора с много сериозни познания по същината на психиатричната структура и по мениджмънта. Трябва този процес да бъде управляван в продължение на годините, т.е. да се създаде един орган, който да управлява психично здравната реформа, и който да носи отговорност за това как върви реформата в отделните й стъпки“, допълни специалистът.

„Направихме ремонт на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“. Нещата са много по-добре, но тоалетните за психичноболните са 5 за 60 души. Дори да ни закупят нови линейки, обновяват дограмата, самото място на болницата не е на подходящо място. Държавната психиатрична болница трябва да бъде преместена в близост до болница и на по-достъпно място за близките“, смята д-р Цветеслава Гълъбова. Според нея психичноболните не трябва да бъдат изолирани в покрайнините, а да са близо до градовете. Те са хора, които също имат нужда от контакти.

Според нея реформата не е само в смяната на плочките и дограмите. Тя изисква дълбоки и сериозни промени, предаде Център за право и здраве.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече