Променя се и стойността на анти-Мюлеровия хормон.

Промени в Правилника за организацията на работа и дейността на Център за асистирана репродукция ЦАР предвиждат епикризата на жената, кандидатстваща за финансова подкрепа да бъде изготвена въз основа на медицинския стандарт по асистирана репродукция.

Към този документ задължително трябва да бъдат приложени стимулационните протоколи за индукция на овулацията, контролирана овариална хиперстимулация, както и ембриологичният протокол.

Променя се и стойността на анти-Мюлеровия хормон, като критерий за одобряване на финансирането на дейности по асистирана репродукция. Известно е, че този показател има важно значение, защото чрез него се доказва наличието на яйчников резерв, респективно - на възможност да настъпи бременност.

С промяната се дава възможност на повече жени да получат шанс за майчинство, тъй като новата стойност на показателя вече ще бъде 0,5 нанограма на милилитър, а не 1 нанограм на милилитър, както е в момента.

Друго облекчение е свързано с изискванията за представяне на медицинска документация. Жените, които кандидатстват за финансиране от ЦАР вече няма да доказват индикацията за безплодие с реализирани минимум четири цикъла с вътрематочни инсеминации с един и същ партньор.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече