Тя провокира сериозни етически дебати.

Екип от гръцки и испански лекари информираха за раждането на бебе, чието ДНК е формирано от трима души, след противоречива фертилна процедура. Тя провокира интензивни етически дебати, съобщи MedicalXpress.

Изследователите използвали яйцеклетка от нефертилна майка, спермата на бащата и още една яйцеклетка от друга жена, за да се зачене момченцето, пренасяйки генетичния материал с хромозоми от майката до яйцеклетката на донора, чиито собствен генетичен материал е бил отстранен, в процес, който създателите му наричат медицинска революция.

Подобна техника на размен на ДНК е използвана в Мексико през 2016 г., за да се предотврати предаването на наследствена болест от майката към детето. Случаят в Гърция обаче е първата в света инвитро фертилизация, която използва ДНК от трима души, за да позволи на жена, иначе неспособна, да зачене. Бебето се ражда и тежи 2.96 кг от жена на 32 години, която преди това е имала няколко неуспешни инвитро опита.

„Днес, за първи път в света, абсолютното право на жената да бъде майка със собственият си генетичен материал стана реалност“, коментира президентът на „Института Живот“ д-р Панагиотис Псатас.

„Като гръцки учени сме много горди да съобщим тази интернационална иновация в репродуктирането. Намираме се в позиция, която ни позволява да превърнем в реалност зачеването със собствен генетичен материал на много жени с неуспешни инвитро опити, както и жени с редки генетични заболявания, да родят здрави деца“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече