„Александровска” организира среща със специалисти.

По случай 7-ми май – Световен ден на астмата, на 16.05.2019 г. (четвъртък), от 10.30ч. в аудитория „Проф. Янко Добрев“ /II-ри хирургичен блок на УМБАЛ „Александровска“/, ще се проведе пресконференция на тема: „СТОП на астмата”.

Инициативата е на Клиниката по клинична алергология, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА).

На срещата ще се представят актуална информация за заболеваемостта от бронхиална астма, възможностите за ранна диагностика, иновативните подходи за подобряване контрола на астмата и намаляване риска от астматични пристъпи, здравословният начин на живот като фактор за превенция.

В хода на пресконференцията ще бъде обявено и началото на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, която ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, като ще продължи 5 месеца – до 25 септември – Световният ден на спирометрията.

Зад Националната пациентска кампания застава многократният световен шампион по плуване - Петър Стойчев.

В пресконференцията ще участват:

- Доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“;

- Акад. Богдан Петрунов - председател на БДА;

- Доц. Владимир Ходжев - председател на БДББ и началник на Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив;

- Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА);

- Петър Стойчев - най-успелият български плувец.

След събитието ще бъдат проведени спирометрии (измерване на дихателни обеми с портативен електронен спирограф) на гостите, които имат интерес. Ще бъдат засадени и дръвчета в парка на болницата в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече