Безплатни консултации ще се провеждат в 11 града.

За 13-и пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония, в партньорство с Български Червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциация на студентите медици в България, Асоциация на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др.

Тази година, на 17.05.2019 г., инициативата ще бъде проведена под надслов: „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане”.

Според последните проучвания само 40% от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година, почти 10% - 5505 пациенти, са починали.

Основният мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане.

На 17 май 2019 година, от 11:00 до 18:00 ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

График на прегледите:

17 май, петък, 11:00-18:00 ч.

- София – пл. „Света Неделя” № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

- София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

- Пловдив – ул. „Княз Александър I Батенберг” (парк между 27 и 29 номер)

- Пазарджик – площад „Съединение” (до парк „Градска градина“)

- Стара Загора – Централен парк „5-ти октомври” (до фонтаните)

- Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)

- Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)

- Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

- Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните

- Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

- Сливен – пред Храм „Св. Димитър” („Попската градина“)

- Велико Търново - парк „Марно поле”

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Както вече ви информирахме, Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече