Впоследствие картините ще бъдат дарени на гастроентерологични центрове.

(От ляво надясно - асистент Любомил Драганов, Катедра "Стенопис" в Национална художествена академия и доц. д-р Здравка Василева, ръководител Катедра "Живопис" в Национална художествена академия)

Днес в 18.30 часа, в столичната галерия „Дега“ официално бе открита специалната изложба по повод 19 май – Световния ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). Инициатори на проекта са „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ и Националната художествена академия, които организираха съвместен проект за живопис на тема „Да направим невидимото видимо“ („Making the invisible visible”).

Целта на инициативата е да се повиши вниманието на обществото и да се информират повече хора за особеностите на болестта на Крон и улцерозния колит – двете основни форми на хроничните възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ).

В проекта участваха 15 студенти от специалностите „Живопис“ и „Стенопис“ на Националната художествена академия, които бяха избрани след провеждането на вътрешен конкурс във висшето учебно заведение.

Студентите, участващи в изложбата, имаха задание да илюстрират предизвикателствата, с които хората живеещи с подобни заболявания се сблъскват в своето ежедневие, невидимите фактори на заболяванията, които афектират както физическото, така и психологическото здраве на пациентите, а също така и емоционалната травма, която се проявява вследствие на заболяванията.

Изложбата е достъпна за посетителите до края на месец май в галерия „Дега“ в София, след което картините ще бъдат показани в различни гастро-клиники, като по този начин стремежът е да се разпространи посланието на изложбата и в други части от страната, като се вдъхновят и окуражат хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания. След края на своеобразната мобилна изложба, картините ще бъдат дарени на различни гастроентерологични центрове и клиники.

Кампанията е подкрепена от фармацевтични компании, предлагащи лечение за пациенти с ВЧЗ.

От ляво надясно - доц. д-р Здравка Василева (НХА), Силвия Бойкова, доброволец в Сдружение „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит” и асистент Любомил Драганов (НХА)

Диди Спасова (на преден план на снимката), Връзки с обществеността в НХА, накратко обясни за колаборацията между Сдружението и Академията и официално откри изложбата

Студентите, участвали в проекта получиха сертификати и награди от Сдружение „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит”

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече